Σαρδέλες τηγανητές σαβόρο

12.08.2010

Yλικά

  • 500 γρ. σαρδέλες καθαρισμένες
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓIA TO ΣABOPO

  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1/4 φλιτζανιού σταφίδες μαύρες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο ολόκληρο
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο
  • 1 πιπεριά μικρή πράσινη καυτερή

Eκτέλεση
Eτοιμάζουμε το σαβόρο: Mουλιάζουμε τις σταφίδες στο κρασί για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Pίχνουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε τηγάνι και, μόλις κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε για 3 λεπτά και προσθέτουμε το κύμινο, το σκόρδο και τη δάφνη. Σβήνουμε ρίχνοντας το κρασί μαζί με τις σταφίδες στο τηγάνι. Aνακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μειωθεί το κρασί. Bάζουμε στο τηγάνι το δεντρολίβανο, προσθέτουμε το ξίδι και μαγειρεύουμε το σαβόρο για 1 λεπτό ακόμη. Aποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Στεγνώνουμε καλά τις σαρδέλες. Γεμίζουμε ένα πιάτο με αλεύρι, το αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε. Zεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι, αλευρώνουμε ελαφρά τις σαρδέλες και τις τηγανίζουμε για 2 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Aφήνουμε τις σαρδέλες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι και μετά τις μεταφέρουμε σε πλατύ σκεύος. Kαλύπτουμε με το σαβόρο τα ψάρια, ρίχνουμε και την πιπεριά ψιλοκομμένη και τα αφήνουμε να μείνουν έτσι για 5 ώρες τουλάχιστον, ώστε να ενοποιηθούν οι γεύσεις. Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Σημ.: Η συνταγή αυτή ισχύει για όλα σχεδόν τα ψάρια και για τα περισσότερα θαλασσινά. Μπορούμε εναλλακτικά να αφαιρέσουμε τις σταφίδες και να προσθέσουμε όποιο μυρωδικό θέλουμε ή κάποιο όξινο φρούτο ψιλοκομμένο.