Παλαμίδα πλακί στο φούρνο

03.08.2010

Yλικά

  • 1½ κιλό παλαμίδα
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα ξερά
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 5 ντομάτες ώριμες
  • 3 πατάτες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ποτήρι νερό
  • λίγες σταγόνες ξίδι από κρασί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφήνουμε την παλαμίδα μέσα σε νερό για μία ώρα ώστε να φύγει το αίμα της. Καθαρίζουμε τα εντόσθια και τα βράγχια, την πλένουμε και τη στραγγίζουμε καλά. Τη ραντίζουμε με λίγο ξίδι, την αλατίζουμε και την κόβουμε σε φέτες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Αφαιρούμε το φλούδι απο τις ντομάτες βουτώντας τες στιγμιαία πρώτα σε καυτό νερό και έπειτα σε νερό με πάγο. Στη συνέχεια, τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το ζουμί και τα σπόρια τους και ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους σε μπολ. Στο ίδιο μπολ ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό καθώς και τα ξερά κρεμμύδια. Βάζουμε το ψάρι σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι και στα κενά βάζουμε τις πατάτες. Περιχύνουμε με το μείγμα της ντομάτας και των μυρωδικών και από πάνω μοιράζουμε τα σκόρδα κομμένα στη μέση. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ψήνουμε στον φούρνο σε μέτρια φωτιά για μία ώρα.

Σημ.: Οταν η κυρία Ντίνα μαγειρεύει παλαμίδα στον πρώτο όροφο, ο φωταγωγός γεμίζει με μυρωδιές δάφνης και κρεμμυδιού. Αυτόματα σταματάω ό,τι κι αν κάνω και το μυαλό μου ταξιδεύει είκοσι χρόνια πίσω, σε έναν φούρνο στη Δράμα, όπου ο παππούς μου βγάζει την επί παραγγελία παλαμίδα πλακί από τις τεράστιες μαύρες λαμαρίνες. Ηταν η νοστιμότερη παλαμίδα πλακί που έχω δοκιμάσει ποτέ ?πρόλαβα και τσίμπησα ένα κομματάκι! Οσα χρόνια κι αν περάσουν, η γεύση της θα είναι χαραγμένη στη μνήμη μου.