Σουτζουκάκια Σμυρναίικα

29.07.2010

Yλικά

  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κιλό ντομάτες
  • 1½ ποτηράκι κρασί κόκκινο
  • 1 αβγό
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1-2 κοφτές κουτ. σούπας αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τον κιμά σε λεκανίτσα. Αφαιρούμε την κόρα από το μπαγιάτικο ψωμί και το μουσκεύουμε στο 1 ποτήρι κρασί. Κατόπιν, στύβουμε καλά με τα χέρια μας και προσθέτουμε το ψωμί στον κιμά. Λιώνουμε τα σκόρδα στο γουδί με μία πρέζα αλάτι και τα ρίχνουμε στον κιμά. Προσθέτουμε το αβγό, το κύμινο, λίγο αλάτι ακόμη και ανάλογο πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια, βουτώντας κάθε φορά τα χέρια μας στο κόκκινο κρασί που χρησιμοποιήσαμε για να μουσκέψουμε το ψωμί. Αραδιάζουμε σε δίσκο, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο να σταθούν για μισή ώρα να ενωθούν οι γεύσεις. Τρίβουμε τις ντομάτες στο ρεντέ και τις φυλάμε σε μπολ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά ελαφρά τα σουτζουκάκια από όλες τις πλευρές έως ότου κάνουν μια ροδοκόκκινη κρούστα. Στη συνέχεια, βγάζουμε από το τηγάνι τα σουτζουκάκια και τα μεταφέρουμε σε ταψάκι. Καθαρίζουμε το βούτυρο από τα καμμένα υπολείμματα και δυναμώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι και, αφού ξανθύνει, ρίχνουμε το μισό ποτήρι κρασί και την τριμμένη ντομάτα. Προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι, λίγο νερό και σιγοβράζουμε. Μόλις αρχίσει να δένει η σάλτσα, τη ρίχνουμε πάνω στα σουτζουκάκια και τα ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά. Τα σερβίρουμε με πουρέ στο πλάι.

Σημ.: Να το πιάτο φετίχ μου! Οσες δίαιτες κι αν κάνω, είναι αδύνατον να αντισταθώ στα σμυρναίικα σουτζουκάκια. Ο μαλακός κιμάς μέσα στη μελωμένη σάλτσα που μοσχοβολάει κύμινο και ο πουρές στο πλάι τους μου παίρνουν τα μυαλά. Προτού τα βουτήξετε στη σάλτσα, τηγανίστε τα ελαφρά για να σφίξουν. Στην οποία σάλτσα, βέβαια, δεν κάνουμε τσιγκουνιές: Μπόλικες φρέσκες ντομάτες, λίγος καλός