Βασιλικός: Δροσερός και πιπεράτος

30.07.2012
Ήρθε από την Ανατολή, εγκαταστάθηκε στη Μεσόγειο, απλώθηκε σύντομα στο Βορρά και ταξίδεψε με τον Κολόμβο στο Νέο Κόσμο. Ιταλοί και Έλληνες τον αγαπούν όσο κανένα άλλο αρωματικό, για το... βαρύ γλυκό άρωμά του και την πιπεράτη όσο και δροσερή του γεύση.

Ήρθε από την Ανατολή, εγκαταστάθηκε στη Μεσόγειο, απλώθηκε σύντομα στο Βορρά και ταξίδεψε με τον Κολόμβο στο Νέο Κόσμο. Ιταλοί και Έλληνες τον αγαπούν όσο κανένα άλλο αρωματικό, για το... βαρύ γλυκό άρωμά του και την πιπεράτη όσο και δροσερή του γεύση.

Το καλύτερο φλερτ
Οι ποικιλίες του βασιλικού ξεπερνούν τις 60 ? μικρόφυλλος, πλατύφυλλος, γιγαντόφυλλος, πράσινος, πρασινομόβ, μοβ-μαύρος. Όσο πιο σκούρος, τόσο πιο πιπεράτος σε άρωμα και γεύση. Στο... φλερτ με τη βασίλισσα του καλοκαιριού, την ντομάτα, τον συναγωνίζεται ο μαϊντανός, που πάει με όλα, αλλά ωχριά μπροστά στις χάρες του βασιλικού, που εξιτάρουν τις αισθήσεις.

Οι συμπάθειες & οι αντιπάθειές του
Ο βασιλικός δεν μπλέκει με τα αρωματικά του βουνού (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι), αλλά τα αντικαθιστά επάξια! Με το στιβαρό του άρωμα κόβει τη μυρωδιά των λευκών τυριών, εξευγενίζει το σκόρδο, γίνεται εξωτικός με κάρδαμο, γαρίφαλο ή μοσχοκάρυδο, δεν πολυπάει με βανίλια ή κανέλα, ενώ συνοδεύει... ιπποτικά την αέρινη, λεμονάτη λουίζα! Το τσάι του είναι άριστο ορεκτικό. Αρωματίζει εκλεκτά ξίδια, λάδια και κρασιά, ποτά χωρίς άρωμα (ρακή, βότκα) και δίνει στα σπιτικά ηδύποτα αρωματική και γευστική σπιρτάδα, μαζί με μια ανεπαίσθητη πικράδα, για να μη λιγώνουν.

Για να γίνει φουντωτός & καμαρωτός
Είναι φυτό μονοετές, ζει από άνοιξη έως και φθινόπωρο.

Φυτεύεται με σπόρους, όμως είναι καλύτερο να αγοράσετε φιντάνια από φυτώρια και να μεταφυτέψετε 2-3 μαζί σε πλατιά γλάστρα. Έτσι θα αποκτήσετε ένα φουντωτό φυτό, που πιάνει εύκολα και αναπτύσσεται γρήγορα κάτω από τον ήλιο με άφθονο πότισμα.

Για να φουντώσει, κόβετε λυγερά κλωνάρια που, αν τα βάλετε στο νερό, σε 1-2 εβδομάδες θα αναπτύξουν ρίζες και μπορούν να φυτευτούν.

Ιούλιο-Αύγουστο ο βασιλικός «στολίζεται» με άσπρα ή άσπρα-μοβ ανθάκια. Για να μην «ξυλιάσει», πρέπει να κόβονται οι ανθισμένες κορυφές.

Από Σεπτέμβριο κυκλοφορεί ο «χειμωνιάτικος» βασιλικός, που με φροντίδα αντέχει έως τις γιορτές.

Πώς θα τον συντηρήσεις
Συλλέγεται - πριν και κατά την ανθοφορία -, πλένεται, στεγνώνεται και, όταν αποξηρανθεί, φυλάσσεται μέσα σε βάζα, στα ντουλάπια.

Γεμίζουμε καθαρές γυάλες με πλυμένα και καλοστεγνωμένα πλατιά φύλλα βασιλικού, τα σκεπάζουμε με λάδι και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Φυσικές συνταγές

Για τον πονοκέφαλο: 2-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο, συν 1 κουταλάκι μέλι μέσα σε λίγο νερό.

Για την ψύξη στο κεφάλι: εισπνοές καυτού αφεψήματος.

Για τους πονεμένους μυς: μασάζ με λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο διαλυμένες μέσα σε αμυγδαλέλαιο.

Για τη φαγούρα: κοπανισμένα φύλλα σε γάζα, που τοποθετείται πάνω στο ερεθισμένο δέρμα.

Για τα τσίμπημα εντόμων/σκορπιών: τρίψτε νωπά φύλλα πάνω στο τσίμπημα.

Αντενδείξεις

  • Η συχνή χρήση προκαλεί λήθαργο και μειώνει την αυτοσυγκέντρωση.
  • Η απευθείας χρήση του αιθέριου ελαίου πάνω στο δέρμα μπορεί να το ερεθίσει, ενώ η μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει έως και έγκαυμα. Διαλύστε το αιθέριο έλαιο πάντα σε έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο).
  • Να μη λαμβάνεται κατά την εγκυμοσύνη.

Βασιλιάς και στην κουζίνα

Ταλιατέλες με βασιλικό
Συνταγή-αστραπή

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

  • 2 πακέτα πέστροφα καπνιστή
  • 1 πακέτο ταλιατέλες
  • 1 κουτί κρέμα γάλακτος (15% λιπαρά)
  • 1 βαζάκι χαβιάρι σολομού (μαύρο ή κόκκινο)
  • 1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 κούπα ψιλοκομμένος βασιλικός
  • λίγο ρούμι (προαιρετικά)
  • 100 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι/μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι

* Σιγοβράστε την κρέμα γάλακτος μαζί με το σκόρδο και το βασιλικό, προσθέστε τα φιλέτα πέστροφας σε κομμάτια 4-6 εκ., ραντίστε με ρούμι, αφήστε 5-7 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέστε πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ελάχιστο αλάτι. Περιχύστε με τη σάλτσα τις ταλιατέλες, προσθέστε το χαβιάρι σολομού και τριμμένη παρμεζάνα και στολίστε με κλωναράκι βασιλικού.

Πέστο Τζενοβέζε
Απογειώνει τις αισθήσεις

ΥΛΙΚΑ για 3-4 άτομα

1 πακέτο σπαγγέτι

2-3 σκελίδες σκόρδο

1 κούπα βασιλικός

1/2 κούπα κουκουνάρι

3/4 κούπας παρθένο ελαιόλαδο (καλύτερα αγουρέλαιο)

1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα nαλατοπίπερο

* Στο γουδί ή στο μούλτι πολτοποιούμε τα υλικά, ώσπου να γίνουν μια ενιαία σάλτσα, την οποία προσθέτουμε πάνω από τα μόλις βρασμένα αλ ντέντε σπαγγέτι.

Ενδιαφέρουσα παραλλαγή: 3/4 κούπας βασιλικό, 1/3 κούπας μαϊντανό, 1/4 κούπας ανάλατο ηλιόσπορο ή 1/4 κούπας φουντούκια μακαντέμια, για γεύση... Χαβάης!

ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ

Με μπόλικο βασιλικό, κιμά, ντομάτα και σκόρδο γίνεται μια... αχτύπητη μπολονέζ.

Απολαυστική ανάπαυλα από τη χωριάτικη, η σαλάτα βασιλικού, ντομάτας, μοτσαρέλας, με παρθένο ελαιόλαδο, ήπιο ξίδι από κρασί (όχι μπαλσάμικο) και 1 μικρό ποτηράκι με γκράπα.

ΚΕΙΜΕΝΑ/ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ