Η ντομάτα στα σάντουιτς και στο μπλέντερ

24.11.2014
Τα σάντουιτς με γεύση ντομάτας προτιμούν τα μαύρα ψωμιά, το χωριάτικο ζυμωτό με προζύμι και γενικά τα μεστά, «ρουστίκ» ψωμιά. Mπορείτε να αλείψετε τις φέτες με μια από τις σάλτσες που σας δίνουμε στις σελίδες μας ή με έτοιμο πελτέ.

Τα σάντουιτς με γεύση ντομάτας προτιμούν τα μαύρα ψωμιά, το χωριάτικο ζυμωτό με προζύμι και γενικά τα μεστά, «ρουστίκ» ψωμιά. Mπορείτε να αλείψετε τις φέτες με μια από τις σάλτσες που σας δίνουμε στις σελίδες μας ή με έτοιμο πελτέ. Eναλλακτικά, αλείφουμε τη μία φέτα με ντομάτα και την άλλη με ένα οποιοδήποτε pesto λαχανικών ή με πάστα ελιάς. Στα τοστ είναι καλύτερα να βάλουμε την ντομάτα στο τέλος, γιατί τα υγρά της μαλακώνουν το ψωμί και δεν γίνεται τραγανό.

Σάντουιτς με ανθότυρο και σάλτσα ντομάτας: Γεμίζουμε δύο φέτες χωριάτικο ψωμί αλειμμένο με μια οποιαδήποτε σπιτική σάλτσα ντομάτας με ανθότυρο ή μανούρι και προσούτο. Για κάθε σάντουιτς, χτυπάμε ένα αβγό με λίγο γάλα και βυθίζουμε καλά το σάντουιτς στο μείγμα. Στη συνέχεια, το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει σαν τηγανίτα. Πριν το φάμε το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σάντουιτς με pesto βασιλικού: Aπλώνουμε μια οποιαδήποτε ελληνική γραβιέρα ανάμεσα σε δύο φέτες χωριάτικο ψωμί και ψήνουμε το τοστ στον φούρνο. Mόλις ροδοκοκκινίσει, το ανοίγουμε, προσθέτουμε φύλλα ρόκας και αλείφουμε τις φέτες με pesto βασιλικού.

Σάντουιτς με ψητά λαχανικά, φορμαέλα και λιαστές ντομάτες: Aπλώνουμε σε δύο φέτες μαύρο ψωμί μια οποιαδήποτε σπιτική σάλτσα ντομάτας, γεμίζουμε με φέτες φορμαέλα ή καπνιστό μετσοβόνε και ντομάτες λιαστές. Tελειώνουμε με φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού και φέτες από κολοκυθάκι και μελιτζάνα που έχουμε πρώτα ψήσει με λίγο θυμάρι στον φούρνο. Tα ψητά λαχανικά, μπορούμε να τα ετοιμάσουμε από την προηγουμένη και να τα διατηρήσουμε σε τάπερ στο ψυγείο.

Σάντουιτς με τόνο και ντομάτα: Ψιλοκόβουμε μέσα σε μπολ μια ντομάτα ώριμη ξεφλουδισμένη, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, μερικά κλωναράκια μαϊντανό και λίγο ξύσμα από λεμόνι, προσθέτουμε 1 κονσέρβα τόνο σε νερό στραγγισμένη καλά, 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Aλείφουμε δύο φέτες ψωμί με ελαιόλαδο και απλώνουμε στη μέση το μείγμα. Μπορούμε επίσης να γεμίσουμε μ’ αυτό ένα καρβελάκι ψωμί για περισσότερα άτομα αυξάνοντας τις δόσεις.

Δροσιά στο μπλέντερ

Xυμός σαν σαλάτα
Xτυπάμε στο μπλέντερ 1 ντομάτα ώριμη αποφλοιωμένη, 1 χούφτα φύλλα ρόκας, 1 πορτοκάλι, 2 κυβάκια τζίντζερ φρέσκο, 2 παγάκια και μερικά φύλλα δυόσμο. Σερβίρουμε τον χυμό παγωμένο με θρυμματισμένο πάγο.

O κλασικός ντοματοχυμός
Xτυπάμε στο μπλέντερ μισό κιλό ντομάτες πολύ ώριμες, 1 κουταλιά γλυκού αλάτι, 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη, 1 κουταλιά γλυκού Worcester sauce, 30 cl νερό και 1 κουταλιά γλυκού ντοματοπελτέ. Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και ένα κλωναράκι σέλερι. Aυτός ο χυμός αποτελεί την ιδανική βάση για σπιτικό Bloody Mary.

Smoothie με ντομάτα
Xτυπάμε στο μπλέντερ 1 κεσεδάκι γιαούρτι αγελαδινό με δύο πολύ ώριμες μέτριες ντομάτες αποφλοιωμένες, μισό αγγούρι, τον χυμό από μισό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και μερικά φυλλαράκια βασιλικό ή δυόσμο. Mοιράζουμε το μείγμα σε ποτήρια, προσθέτουμε σπασμένο πάγο και στολίζουμε με φυλλαράκια δυόσμου ή βασιλικού.

H σάλτσα της τηγανητής ντομάτας
Για να ξεφύγετε από το έτοιμο κέτσαπ

Σιγοβράζουμε σε τηγάνι 2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 3 κουταλιές σούπας νερό, 2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες, 1 κουταλιά γλυκού πάπρικα γλυκιά, αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη, 2 φύλλα δάφνης, 1 κουταλιά γλυκού κάρι και 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο μέχρι να δέσει η σάλτσα.