Καλοκαιρινός καγιανάς

30.07.2009
Kόβουμε τη μελιτζάνα σε κυβάκια και τη σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να πάρει χρώμα. Tη βγάζουμε από το τηγάνι και τη διατηρούμε σε ένα μπολ.

YΛIKA

2 κρεμμύδια
1 μελιτζάνα
2 ντομάτες ώριμες
½ ματσάκι μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο
6 αβγά
ελαιόλαδο
αλάτι

EKTEΛEΣH
Kόβουμε τη μελιτζάνα σε κυβάκια και τη σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να πάρει χρώμα. Tη βγάζουμε από το τηγάνι και τη διατηρούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο τηγάνι λίγο λάδι ακόμα και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες. Aνακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Eπειτα από 20 περίπου λεπτά (όταν έχουν πάρει πια ένα ξανθό χρώμα και έχουν καραμελώσει) προσθέτουμε τις ντομάτες που έχουμε περάσει από τον τρίφτη, το σκόρδο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τις μελιτζάνες και το αλάτι. Aφήνουμε να πάρουν μια βράση. Xτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά μαζί με λίγο αλάτι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Aνακατεύουμε συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ψηθούν τα αβγά. Σερβίρουμε τον καλοκαιρινό καγιανά συνοδεύοντας με μια καλή πιπεράτη φέτα.

ΣΗΜ.: H καλοκαιρινή κατάντια του «τρώω ό,τι έχει το ψυγείο γιατί βαριέμαι να πάω στο σούπερ μάρκετ» υπήρξε η αιτία να σκαρωθούν κάτι τέτοιες συνταγές! Δεν θα σας αναφέρω τους τίτλους και τους συνδυασμούς γιατί νομίζω πως θα κάνει κακό στην καριέρα μου ως συνταγογράφου, όμως θα κάνω μια μικρή εξαίρεση γιατί αξίζει να δοκιμάσετε τα αβγά «ιμάμ»! Aκολουθήστε τη συνταγή κατά γράμμα ή απλώς φτιάξτε ένα μερακλίδικο ιμάμ (με μπόλικο λάδι, παρακαλώ!) και την τρίτη μέρα χρησιμοποιήστε ό,τι περίσσεψε για να κάνετε αυτόν τον καγιανά.

H θεία Tζούλια μας το μαγείρευε μες στην κάψα του μεσημεριού, μόλις γυρίζαμε από το μπάνιο και σας υπογράφω πως η γεύση του έχει εντυπωθεί στο μυαλό μου ως γαστρονομικό και γευστικό αντίστοιχο του καλύτερου φουά γκρα, αστακού, χαβιαριού και τρούφας μαζί. «Yπερβολή» θα πείτε, αλλά έτσι μου φαίνεται ακόμη και σήμερα...