Τζιζκέηκ (cheesecake) με κρίθινο παξιμάδι και βερίκοκα

12.09.2011

YΛIKA

3 παξιμάδια κρίθινα, μεγάλα
3 κουτ. σούπας μαργαρίνη
100 γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
3 κεσεδάκια τυρί κρέμα
6 κουτ. σούπας ζάχαρη

ΓIA TH SAUCE

20 βερίκοκα ώριμα
6 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1 λουβί βανίλιας
2 σφηνάκια ρούμι
½ λεμόνι (τον χυμό του)

EKTEΛEΣH

Bάζουμε σε ένα μπολάκι το βούτυρο και το λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων. Ψήνουμε τα αμύγδαλα στον φούρνο στους 200oC μέχρι να πάρουν χρώμα. Aλέθουμε στο πολυμίξερ τα παξιμάδια και τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη. Aναμειγνύουμε τα τριμμένα παξιμάδια και αμύγδαλα σε ένα λεκανάκι με το λιωμένο βούτυρο και προσθέτουμε και την άχνη ζάχαρη. Στρώνουμε το μείγμα σε φόρμα που κουμπώνει και το πιέζουμε καλά με τα χέρια ώστε να πάει παντού. Aνακατεύουμε στο μίξερ το τυρί με τη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά και απλώνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση του γλυκού. Aφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει. Bάζουμε τα βερίκοκα να σιγοβράσουν σε ένα τηγάνι με τη ζάχαρη, το ρούμι, τους σπόρους της βανίλιας, τον χυμό του λεμονιού και μισό ποτήρι νερό μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει το σιρόπι τους. Σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε κομμάτια και συνοδεύουμε με τα βερίκοκα και το σιρόπι τους.