Μαντί

05.08.2009
Ανατολίτικο υπέροχο πιάτο!

Τι έχουμε:

Για τη γέμιση:

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 φλιτζ. ζωμό από κοτόπουλο ή από κόκαλο μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές Βιτάμ
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 καρότο
  • 1 κλωναράκι σέλινο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το φύλλο:

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φλιτζ. καφέ νερό

Για το άλειμμα των μαντί:

  • 2 κουταλιές Βιτάμ

Για το σερβίρισμα: (προαιρετικά)

  • 1/2 κιλό γιαούρτι
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολ ζυμώνουμε το αλεύρι με το αλάτι και το νερό (αν χρειαστεί περισσότερο προσθέτουμε), ώστε να γίνει μια ζύμη που να κολλάει. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα. Βράζουμε το ζωμό του κοτόπουλου ή το μοσχαρίσιο κόκαλο με ένα κρεμμύδι, ένα καρότο και λίγα κλωνάρια σέλινο. Σουρώνουμε το ζουμί και το βάζουμε στο ψυγείο έως ότου παγώσει, ώστε να αφαιρέσουμε όλο το λίπος από την επιφάνειά του.

Βάζουμε σε ρηχή κατσαρόλα το λάδι και το Βιτάμ και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά. Αφήνουμε το μείγμα να σοταριστεί μέχρι να σωθεί τελείως το ζουμί του.

Ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια, περίπου 4 εκ. μάκρος και 2 εκ. πλάτος.

Με ένα κουτάλι βάζουμε στο κέντρο κάθε κομματιού μικρή ποσότητα από το μείγμα του κιμά και κατόπιν πιάνουμε το φύλλο από τις δύο άκρες, ούτως ώστε να γίνει σαν βαρκούλα και να μπορεί να κρατηθεί ο κιμάς μέσα στο φύλλο, χωρίς όμως να σκεπαστεί εντελώς από αυτό.

Αλείφουμε ένα πήλινο ταψάκι με Βιτάμ, βάζουμε μέσα τα μαντί, το ένα δίπλα στο άλλο, τα αλείφουμε και αυτά από πάνω με λίγο Βιτάμ και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Βάζουμε το ζωμό να ζεσταθεί και μόλις τα μαντί είναι έτοιμα, τα περιχύνουμε με το ζεστό ζωμό. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν όσο ζωμό γίνεται και στη συνέχεια, τα σερβίρουμε μέσα στο πήλινο σκεύος.

Αν θέλουμε να τα συνοδεύσουμε με το γιαούρτι, λιώνουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι.

Συμβουλή
Το γιαούρτι που μπορούμε να συνοδεύσουμε τα μαντί πρέπει πάντοτε να είναι με όλα του τα λιπαρά.

το κατάλληλο κρασί Ξινόμαυρο.