Σαλάτα με φορμαέλα

27.08.2009
Μια σαλάτα από την Αράχωβα!

Τι έχουμε:

  • 3 φέτες φορμαέλα Αράχωβας
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 1 μαρούλι κατσαρό
  • 2 κουταλιές βιτάμ
  • πιπέρι κόκκινο σε κόκκους

Για τη σάλτσα:

  • 1/4 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1/2 φλιτζ. ξίδι μπαλσάμικο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε τα φύλλα της ρόκας, τα πλένουμε καλά με κρύο νερό και τα κόβουμε με τα δάχτυλά μας σε μεγάλα κομμάτια. Αν τα φύλλα είναι μικρά, μπορούμε να τα αφήσουμε και ολόκληρα.

Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Πλένουμε το μαρούλι, το στραγγίζουμε και κρατάμε τα φύλλα του ολόκληρα.

Στο μπλέντερ, ή σε ένα ποτήρι-σέικερ, χτυπάμε δυνατά το λάδι μαζί με το ξίδι μπαλσάμικο, το αλάτι και το πιπέρι.

Αφήνουμε τη σάλτσα στο ψυγείο, για 1 ώρα περίπου, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.

Σε μια μεγάλη ρηχή πιατέλα, στρώνουμε πρώτα τα φύλλα του μαρουλιού και από πάνω τα φύλλα της ρόκας.

Βγάζουμε τη σάλτσα από το ψυγείο, την ξαναχτυπάμε με τον γδάρτη των αβγών ή στο μπλέντερ για 2 λεπτά έως ότου πήξει και τη ρίχνουμε στη σαλάτα, κρατώντας λίγη για να τη βάλουμε πάνω από την φορμαέλα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι-γκριλ, λιώνουμε το βιτάμ και ψήνουμε τις φέτες της φορμαέλας, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να κάνουν κρούστα.

Προσθέτουμε στο κέντρο της πιατέλας τη φορμαέλα, γαρνίρουμε με τους κόκκους του πιπεριού και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.

Συμβουλή

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φορμαέλα με κατσικίσιο τυρί.

Το κατάλληλο κρασί: Αθήρι οινοποιημένο σε βαρέλι