Χαλουμόπιτες γεμιστές

19.08.2009
Χαλούμι! Ενα από τα πιο νόστιμα τυριά είναι Κυπριακό!

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κρασοπότηρο λάδι ελιάς
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 3/4 κιλού χαλούμι
  • 3 αβγά βραστά πασχαλινά
  • 2 αβγά φρέσκα
  • 2 κουταλιές βιτάμ

Για το ταψί:

  • 1 λαδόκολλα
  • βιτάμ για το άλειμμα
  • 1 αβγό χτυπημένο

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με το λάδι και το αλάτι. Ζυμώνουμε τόσο ώστε να γίνουν μια ζύμη μαλακή, όχι όμως πάρα πολύ, για να περνάει από το μηχάνημα-μύλο για φύλλα.

Εάν δεν έχουμε μύλο για φύλλα μπορούμε να ανοίξουμε το φύλλο πάνω σε μια καθαρή και αλευρωμένη επιφάνεια με έναν λεπτό πλάστη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC και ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης.

Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε αρχικά το χαλούμι στο χοντρό μέρος του τρίφτη.

Καθαρίζουμε τα βρασμένα αβγά, τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στο μπολ.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα δύο φρέσκα αβγά, προσθέτουμε το βιτάμ και τα ρίχνουμε κι αυτά στο μπολ με το χαλούμι.

Ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια μας έως ότου ενωθούν καλά.

Αφού ανοίξουμε τη ζύμη με τον πλάστη, την κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι ή με την ειδική φόρμα-κουπάτ για πιτάκια και βάζουμε στη μια πλευρά κάθε κομματιού 2 κουταλάκια από τη γέμιση.

Κάνουμε το ίδιο για κάθε κομμάτι και στη συνέχεια γυρίζουμε την άλλη πλευρά του φύλλου και σκεπάζουμε τη γέμιση.

Πατάμε με το δάχτυλο ή με ένα πιρούνι τις άκρες των φύλλων να κολλήσουν καλά.

Στρώνουμε τη λαδόκολλα σε ένα ταψί και την αλείφουμε με βιτάμ.

Βάζουμε πάνω τα χαλουμοπιτάκια και τα αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά έως ότου ροδίσουν.

Συμβουλή

Αν θέλουμε τα πιτάκια μας να γίνουν γλυκά, βάζουμε αντί για χαλούμι ανάλατη μυζήθρα και ζάχαρη.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Αθήρι