Φλαούνες κύπρου

01.10.2009

Οι φλαούνες είναι αρμυρές ή γλυκές, αλλά πάντα οι καλύτερες γίνονται στην Κύπρο!

Τι έχουμε:

Για τη γέμιση:

1 κιλό λαδοτύρι Μυτιλήνης (στην Κύπρο υπάρχει ειδικό τυρί για τις φλαούνες)

6 αβγά

1/2 ποτήρι σιμιγδάλι

1 κομμάτι προζύμι, σαν 1 μεγάλο αβγό

Για τη ζύμη:

5 ποτήρια αλεύρι

1 ποτήρι λάδι

1 1/2 ποτήρι γάλα

250 γρ. σουσάμι

2-3 κουταλιές ζάχαρη (μόνο αν θέλουμε να τις κάνουμε γλυκές)

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

6-7 κόκκους μαχλέπι

6-7 κόκκους μαστίχα

δυόσμο αρκετό

1 ποτήρι σταφίδες (μόνο αν θέλουμε να τις κάνουμε γλυκές)

1 αβγό για επάλειψη

Τι κάνουμε:

Γέμιση:

Τρίβουμε το τυρί 1-2 ημέρες πριν και το βάζουμε στο ψυγείο, χωρίς να το σκεπάσουμε, φροντίζοντας να το ανακατεύουμε 1-2 φορές την ημέρα, για να στεγνώσει.

Χτυπάμε καλά τα αβγά.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το τυρί με το σιμιγδάλι, κάνουμε ένα βαθούλωμα στο μείγμα και βάζουμε το προζύμι, περιχύνοντάς το με λίγο αβγό. Το τρίβουμε με τα δάκτυλά μας, ενώ ταυτόχρονα ρίχνουμε και λίγο τυρί, ώσπου το προζύμι να διαλυθεί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα αβγά και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε τη γέμιση με μια πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί».

Ζύμη:

Κοπανίζουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι και τη ζάχαρη (προαιρετικά), προσθέτουμε το λάδι και τα βάζουμε σε ένα μπολ, που έχουμε ήδη βάλει το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, το ρίχνουμε στο μείγμα και ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει η ζύμη μας αφράτη. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μισή ώρα. Συμπληρώνουμε το δυόσμο και αν θέλουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτά και μικρά φύλλα και τα πιέζουμε πάνω στο σουσάμι που έχουμε απλώσει σε μια πετσέτα, ώστε να κολλήσει παντού.

Με ένα κουτάλι, βάζουμε γέμιση ανάλογη με το μέγεθος της πίτας και διπλώνουμε τις άκρες της προς τα μέσα, αφήνοντας το κεντρικό μέρος ακάλυπτο.

Τις βάζουμε σε ένα ελαφρά αλευρωμένο ταψί, τις αλείφουμε με χτυπημένο αβγό, τις πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 20 λεπτά σε δυνατή φωτιά και για άλλα 25 λεπτά σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.

Συμβουλή

Για να πετύχουν οι φλαούνες, πρέπει να προσέξουμε η γέμισή μας να είναι μάλλον σφιχτή.

το κατάλληλο κρασί

Κόκκινη φρέσκια Νεμέα.