Καλαμάρια γεμιστά

04.09.2009
Δεν είναι μόνο εξαιρετικός μεζές για ούζο αλλά και για κύριο πιάτο!

Τι έχουμε:

  • 6 μεγάλα καλαμάρια
  • 1 φλιτζ. ρύζι
  • 1 κουτί ντοματάκια
  • 1 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 1 ποτήρι κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

  • 1 πράσινη πιπεριά

Τι κάνουμε:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι αφού το ψιλοκόψουμε, για 2-3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το μισό κρασί και ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον μισό μαϊντανό, αφού τα έχουμε ψιλοκόψει και τα μισά ντοματάκια.

Ανακατεύουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα μας να σιγοβράσει για 5 λεπτά, με ανοιχτή την κατσαρόλα. Τελευταία προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Μόλις η γέμιση κρυώσει λίγο, παίρνουμε μια μικρή ποσότητα με ένα κουταλάκι και γεμίζουμε τα καλαμαράκια. Προσέχουμε να μην τα γεμίσουμε μέχρι επάνω γιατί το ρύζι θα φουσκώσει όταν ψηθεί και να μπορούμε να τα κλείσουμε με μια σκληρή οδοντογλυφίδα. Βάζουμε τα καλαμαράκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, το ένα δίπλα στο άλλο, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι ελιάς, το κρασί και το νερό.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 30 λεπτά. Επειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 ακόμα λεπτά στην ίδια θερμοκρασία, μέχρι να ροδίσουν.

Γαρνίρουμε το πιάτο με τα καλαμαράκια με μια ροδέλα πράσινης πιπεριάς και τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Συμβουλή
Για να ξεχωρίζουμε το αληθινό καλαμάρι από τα θράψαλα πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχει χρώμα ροδόλευκο και τα πτερύγιά του πιάνουν τα 2/3 του σώματός του.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Ασύρτικο.