Ντομάτα... πόνταρε στο κόκκινο!

30.03.2011
Κόκκινη, γυαλιστερή, λαχταριστή, με σάρκα σφιχτή και σαρκώδη, αποτελεί την πιο ζουμερή νοστιμιά... Ο λόγος στην... ντομάτα!

Μπορεί τώρα πια να μας φαίνεται συνηθισμένη, όμως όταν ήρθε στην Ευρώπη από την Κεντρική Αμερική, ήταν φυτό εξωτικό και θεωρούσαν τον καρπό της δηλητηριώδη, δίνοντάς της την επιστημονική ονομασία «ροδάκινο του λύκου» (Lycopersicon esculentum). Η φαρμακοποιός κ. Γιάννα Περγαντά μάς δίνει όλες τις πληροφορίες για τις μοναδικές της ιδιότητες.

Φουλ στις βιταμίνες
Αγαπημένη της μαγειρικής, συντροφεύει τα περισσότερα μεσογειακά πιάτα, όμως αποτελεί αγαπημένη και των διατροφολόγων:

  • Περιέχει βιταμίνες A, C, άλατα, σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο και βρώμιο. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε C ήταν γνωστή ως αντισκορβουτικό τρόφιμο.
  • Δρα κατά των ρευματισμών και της ήπιας δυσκοιλιότητας.
  • Διευκολύνει το μαύρισμα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει το δέρμα χάρη σε μια καροτενοειδή ουσία, το λυκοπένιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Ο χυμός της χρησιμοποιείται σε λιπαρά δέρματα με τάση για ακμή.
  • Έχει καταπραϋντική ιδιότητα χάρη στο φώσφορο που περιέχει.

Βασίλισσα της... κουζίνας
Πάει σχεδόν με όλα, χαρίζει μοναδικό χρώμα και άρωμα σε ορντέβρ, σαλάτες, σάλτσες, σούπες, λαδερά, πουλερικά, κρεατικά, ψάρια, θαλασσινά, ρύζια, ζυμαρικά, ομελέτες. Ως ντοματάκι γλυκό φλερτάρει και με τη ζαχαροπλαστική, είναι δε βασικό συστατικό του κοκτέιλ Bloody Mary. Τέλος, η απανταχού... λατρεμένη πίτσα δεν νοείται χωρίς ντομάτα.

Καλλιεργημένη και... από φυτώριο!
Καλλιεργείται εύκολα σε κήπους ή ζαρντινιέρες, με σπόρια ή με μεταφύτευση από γλαστράκια που θα αγοράσουμε σε φυτώρια, τα δε ντοματάκια τσέρι σε γλάστρες θα στολίσουν τη βεράντα μας, πριν πάρουν το δρόμο για την κουζίνα!

ΙΔΕΑ!
Για τη συντήρησή τους καλό είναι να μην τις τοποθετούμε στο ψυγείο -η ψύξη στεγνώνει τη σάρκα τους και μειώνει το άρωμα και τη νοστιμιά τους-, αλλά καλύτερα σε μέρος δροσερό, τυλιγμένες σε χαρτοπετσέτες και γυρισμένες ανάποδα.

Φλερτάρει απολαυστικά με κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, βασιλικό, μέντα, σέλινο, πιπέρι, κανέλα, δένει με το λάδι και αποτελεί τη βάση για αναρίθμητες σάλτσες!

Γίνονται λιαστές: Διαλέγουμε ώριμες, σφιχτές και αψεγάδιαστες, μέτριες ή μικρές. Τις κόβουμε στη μέση, τις αλατίζουμε ελαφρά, τις περνάμε σε γερή κλωστή, τις κρεμάμε το πρωί σε ηλιόλουστο μέρος και τις μαζεύουμε πριν βραδιάσει. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για λίγες μέρες, ώσπου να στεγνώσουν.

Πεντανόστιμα και τα γεμιστά ντοματίνια: Για κάθε καλεσμένο υπολογίζουμε 2 μικρές ντομάτες ή 3 μεγάλα ντοματίνια cherry. Πλένουμε και σκουπίζουμε τα ντοματάκια, κόβουμε προσεκτικά μια φέτα από την κορυφή (δια- τηρώντας το πράσινο κοτσανάκι), αδειάζουμε το περιεχόμενο και τα γυρίζουμε ανάποδα πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Τα γεμίζουμε με διάφορα μίγματα (ρώσικη σαλάτα, τυροκαυτερή, ντιπ ροκφόρ, τζατζίκι, γαριδάκι/μαγιονέζα ή πολτοποιημένο τόνο με μαγιονέζα). Σκεπάζουμε τα ντοματάκια και στολίζουμε με κλαράκια μαϊντανού ή βασιλικού. συνταγές

1. Σάλτσα ντομάτας

Διαχρονικά υπέροχη
Βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα 1/2 κιλό ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες ή κύβους. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο, 1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτοκομμένες φέτες, 1-2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά), αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Πριν δέσει, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, βασιλικό ή μέντα.

Tip: Ανάλογα με τα γούστα μας, προσθέτουμε: 1 ξυλάκι κανέλας + 1 γαρίφαλο ή 1-2 σπόρους μπαχάρι. Αν τη θέλουμε πικάντικη, προσθέτουμε 1 κουταλάκι πάπρικα ή και 1/2 κουταλάκι τσίλι. Μπορούμε, επίσης, να την αρωματίσουμε με φλούδες πορτοκαλιού.

2. Και η αυθεντική Πουτανέσκα

Υλικά:

  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες (χωρίς τη φλούδα)
  • 4-5 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 6 φιλέτα αντζούγιας λιωμένα
  • 4-5 κουταλιές κάππαρη
  • 1 1/2 κούπα ελιές (χωρίς το κουκούτσι)
  • 5 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο

Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο, προσθέτουμε τα άλλα υλικά και σιγοβράζουμε, ώσπου να πήξει η σάλτσα.

3. Ντοματόσουπα

Κόκκινος πειρασμός
Βάζουμε στο μούλτι 7 μέτριες, ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες), 1 κουταλιά ψιλοκομμένο σκόρδο, μια χουφτίτσα ψιλοκομμένο σέλινο ή μαϊντανό, 1 μέτριο καρότο (σε λεπτοκομμένες φέτες). Ρίχνουμε το χυμό στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει, ώσπου να δέσει. Αν θέλουμε, προσθέτουμε 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος και, αν χρειαστεί, «δένουμε» με κορν φλάουρ. Σερβίρουμε σε μπολ και στολίζουμε με κλαράκια μαϊντανού.

ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ