Μοσχάρι ψητό με λαχανικά: μαγειρική μαγεία αλά Pandespani

19.08.2010
Απλή μαγειρική ή σύνθετη... Να μια καλή ερώτηση κι ένα θέμα για το οποίο διακαώς θα επιθυμούσα τις απόψεις σας.

Απλή μαγειρική ή σύνθετη... Να μια καλή ερώτηση κι ένα θέμα για το οποίο διακαώς θα επιθυμούσα τις απόψεις σας. Γιατί το ζήτημα παρότι εμφανίζεται απλό, σας διαβεβαιώ ότι ιστορικά πολλάκις απασχόλησε τους γαστρονόμους και τους ειδήμονες εντός και πέριξ της κουζίνας. Δημιούργησε δε κινήματα, αντιπαραθέσεις και μέγιστες συγκρούσεις πρωτοσέφ και αρχιμαγείρων, στρατευμένων τηγανιών και κατσαρολιών, που με περιεχόμενο ή χωρίς, βρέθηκαν να συζητιούνται στα σαλόνια της αριστοκρατίας, διχάζοντας τους λάτρεις του γκουρμέ αλλά και τους κάθε λογής μετέχοντες σε πλούσια τσιμπούσια. Μπορώ δε να φανταστώ ότι σε εποχές προ της γαλλικής νέας κουζίνας (επί το ελληνικότερον nouvelle cuisine), που η πολυπλοκότητα είχε ανακυρηχθεί βασίλισσα της μαγειρικής ευφυίας σε επίπεδο εμμονής ή επιτομή μαγειρικού βίτσιου, οι ντομάτες και τα αγγούρια δια χειρός κάποιων είχαν ξεσηκωθεί σε ζουμερό αγώνα εναντίον του βουτύρου και της κρεμ φρες, προφανώς, δια χειρός κάποιων άλλων!

Όχι, η δημοκρατία δεν υπήρξε ανέκαθεν ίδιον των καθεστώτων της κουζίνας. Ούτε προς ανατολάς ούτε και προς δυσμάς. Μεταξύ μας, αμφιβάλλω αν την χαρακτηρίζει και σήμερα, αλλά αυτό πάλι είναι άλλη μεγάλη συζήτηση για να κάνουμε.
Έχουμε τελικά πολλά θέματα για να ανταλλάξουμε απόψεις. Κι αυτό με την ευκαρία του εν λόγω πιάτου, που μέσα στην μαγειρική του απλότητα (δήθεν μηδέν) είναι σοφά πλήρες.
Δείγμα λοιπόν, της απλής καλής κουζίνας αυτή η καλοκαιρινή ελαφριά συνταγή, που αν την κάνετε (πράγμα που συστήνω ανεπιφύλακτα), θα καταλάβετε ιδίαις γλώσσαις τι εννοώ.
Σημειωτέον ότι τα λαχανικά, μαγειρεμένα μ’ αυτόν τον τρόπο, αποτελούν από μόνα τους ένα ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα, αλλά και συνοδευτικό πιάτο για οποιοδήποτε ψητό κρέας ή ψάρι.

Προετοιμασία: Εύκολη συνταγή και σχετικά γρήγορη. Πιό νόστιμη με κανονικό μοσχάρι αντί γάλακτος, παρότι το δεύτερο είναι σαφώς πιο τρυφερό. Η προετοιμασία και το μαγείρεμα είναι συνολικά 40-50 λεπτά περίπου.

Υλικά (για 4 άτομα)
700 γραμ. μοσχάρι σε ένα κομμάτι (νουά ή ακόμη καλύτερα κιλότο)
1 κόκκινη, 1 κίτρινη και 1 πράσινη πιπεριά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. βούτυρο
¼ φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μπαστούνι σέλερι σε κυβάκια
1 μεσαίο καρότο σε κυβάκια
1 μικρή μελιτζάνα σε κυβάκια
1 μεσαίο κολοκύθι σε κυβάκια
2 κ.σ. κάπαρη, πλυμένη
1 κ.σ. κουκουνάρια
2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
2 ώριμες σφιχτές ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ. δενδρολίβανο

Ετοιμάζετε τις πιπεριές: Τις ψήνετε στο γκριλ, γυρνώντας τες μέχρι να μαυρίσουν παντού. Τις κλείνετε σε σακούλα τροφίμων ή πλαστική (τύπου σουπερμάρκετ) να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Πετάτε τα σπόρια και τις κόβετε σε λωρίδες πάχους 1-1,5 εκ.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς C.
Kάνετε το κρέας: Αλατοπιπερώνετε καλά το κρέας. Λιώνετε το βούτυρο σε τηγάνι (που ιδανικά να μπορεί να μπει και στο φούρνο), βάζετε το κρέας και το τσιγαρίζετε σε όλες του τις πλευρές, ώστε να σφραγιστούν οι πόροι και να ροδίσει καλά, περίπου 10 λεπτά. Το βάζετε στο φούρνο (αν δεν μπαίνει το τηγάνι, βάλτε το σε άλλο σκεύος) και το ψήνετε περίπου 20 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο σας), ή ώσπου το κρέας να είναι όπως σας αρέσει (στα 20 λεπτά είναι μέσα ροζ). Το βγάζετε, το σκεπάζετε παντού με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε να ξεκουραστεί μέχρι το σερβίρισμα.

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και βάζετε τα κυβάκια σέλερι, καρότου, κολοκυθιού και μελιτζάνας να ροδίσουν ελαφρά, ανακατεύοντας συχνά για 10-12 λεπτά. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και 5 λεπτά αργότερα τις ψημένες και κομμένες πιπεριές, διορθώνετε το αλάτι, σκεπάζετε και ψήνετε σε χαμηλή φωτιά για 18-20 λεπτά.
Σερβίρισμα: Αδειάζετε τα λαχανικά σε πιατέλα, βάζετε το κρέας κομμένο σε λεπτές φέτες στο πλάι και σερβίρετε.
Σημείωση: Χρησιμοποιείστε καλοακονισμένο μαχαίρι για το κόψιμο. Το λίγο ζουμί που θα βγάλει το κρέας καθώς θα το κόβετε, προσθέστε το στα λαχανικά. Δεν είναι καθόλου απαραίτητο, αλλά αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο πιάτο μια γραμμή ωμού ελαιόλαδου.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ