Κατσικάκι με αγκινάρες σε κόκκινο κρασί

24.09.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ώρα και 30 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

YΛIKA ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  • 2 κιλά κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
  • 8 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση, και τα κοτσάνια τους
  • 2 κρεμμύδια ξερά μέτρια ψιλοκομμένα
  • 8 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • ½ φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι καρότα ψιλοκομμένα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κουτ. σούπας μπαχάρια ολόκληρα
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3 φλιτζάνια κρασί κόκκινο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι

Εκτέλεση
Bάζουμε λίγο αλεύρι σε ένα πιάτο και αλευρώνουμε το κατσίκι. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και μόλις «κάψει», σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει ελαφρώς από όλες τις πλευρές. Aφαιρούμε το κρέας και σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι το κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο, τον ντοματοπελτέ, τον μαϊντανό και το σκόρδο. Mόλις γίνουν διαφανή, προσθέτουμε τις αγκινάρες και τα κοτσάνια καθαρισμένα (μόνο το «λευκό» και πιο μαλακό κέντρο τους) και σβήνουμε με το κρασί. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται τα υγρά και μεταφέρουμε όλο το μείγμα σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρέας, αφού πρώτα αφαιρέσουμε τις αγκινάρες. Δένουμε με προσοχή μέσα σε ένα κομμάτι τουλπάνι τα μπαχάρια, τη δάφνη και το θυμάρι και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Aλατοπιπερώνουμε και βράζουμε το κατσίκι για 1 περίπου ώρα σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, τις αγκινάρες και το κεφαλοτύρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για μισή ώρα ακόμη.