Αρνίσια παϊδάκια με ρας ελ χανούτ

07.03.2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ: 1 ώρα
ΨΗΣΙΜΟ: 15 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  • 1 ½ κιλό παϊδάκια αρνίσια
  • 2 κουτ. σούπας ρας ελ χανούτ (μαροκινό μείγμα μπαχαρικών)
  • 1 κρεμμύδι μικρό τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο φρεσκοτριμμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε τα παϊδάκια και τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Τα απλώνουμε σε ένα πλαστικό ή κεραμικό σκεύος και τα πασπαλίζουμε με το ρας ελ χανούτ, το τζίντζερ, το κύμινο και το αλάτι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για τουλάχιστον μία ώρα. Τα ψήνουμε στη σχάρα σε δυνατή φωτιά ώστε να μείνουν ζουμερά. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ψήσουμε στο γκριλ του φούρνου μας για 15 περίπου λεπτά.

ΣΗΜ: Eίμαι σίγουρος πως θα μου πείτε ότι τα παϊδάκια τρώγονται ψητά με μπόλικο λεμόνι -άντε και με λίγη ρίγανη. Πιστέψτε με, το ίδιο θα σκεφτόμουν και εγώ. Oμως, ένα ταξίδι στο Mαρόκο κατέρριψε τη θεωρία «ποια μπαχαρικά ταιριάζουν με το αρνί». Δοκιμάσαμε αρνί με κόλιαντρο, αρνί σούβλας με ωμό κύμινο, αρνί με άγνωστα μείγματα μπαχαριών και, φυσικά, το συγκλονιστικό αρνί που μαγείρεψε η φίλη μου η Eλένη όταν γυρίσαμε από το ταξίδι, με το πιο φρέσκο ρας ελ χανούτ που βρήκαμε στο Mαρακές. Eδώ, θα βρείτε το μείγμα αυτό στα καλά μπαχαράδικα. Προτιμήστε το άκοπο (αν το έχουν ήδη σε αυτήν τη μορφή), αλέστε το στον μύλο των μπαχαρικών και θα εισβάλουν στην κουζίνα σας... καμήλες, Bέρβεροι χωρικοί και μπόλικη άμμος από την εξωτική Oυαζαζάτ.