Λαχματζουνάκια πολίτικα

24.08.2010

Για τον κιμά

  • ½ κιλό αρνίσιο κιμά
  • ½ κιλό κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 1/3 του ποτηριού ελαιόλαδο
  • 2 ντομάτες ώριμες αποφλοιωμένες και περασμένες από τον τρίφτη
  • 1 κουταλιά της σούπας τοματοπολτέ
  • ½ κουτ. του γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά ? Αλατοπίπερο
  • Λίγη ζάχαρη
  • 3 φύλλα δάφνη
  • ½ ποτήρι κρασί λευκό

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. φρέσκο γάλα
  • 4 αβγά
  • 0 γρ. σπορέλαιο
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
  • Αλάτι

Πώς θα τα φτιάξουμε

Βάζουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε ελαφρώς μέχρι να καραμελώσουν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και τον κόβουμε όσο μπορούμε με τα χέρια μας μπουκιές έτσι ώστε να ανακατευτεί καλύτερα και να γίνει σπυρωτός.

Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το σύρμα που χτυπάμε τη μαρέγκα για να τον ανακατέψουμε καλύτερα.

Αφού σοταριστεί ο κιμάς και γίνει σπυρωτός τον σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να βράσει περίπου 20 λεπτά. ? Παράλληλα ετοιμάζουμε τη ζύμη για να ανοίξουμε το φύλλο.

Ζυγίζουμε τα υλικά εκτός το αλεύρι και τα ρίχνουμε σε μία λεκάνη ή στο μπολ του μίξερ, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ή με το χέρι μας και προσθέτουμε το αλεύρι όσο πάρει, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακιά και να πλάθεται.

Ανοίγουμε μεγάλο φύλλο λεπτό και στη συνέχεια κόβουμε με ένα κουπάτ ή ένα νεροπότηρο μικρά λαχματζουνάκια.

Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί και αφού έχει ετοιμαστεί η σάλτσα του λαχματζούν στρώνουμε πάνω στα μικρά φύλλα.

Ψήνουμε στους 210 βαθμούς ώσπου να πάρουν χρώμα, και σερβίρουμε ζεστά με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.