Πατάτες ογρατέν (Au gratin)

13.04.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 1 ώρα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

YΛIKA

  • 8 πατάτες κομμένες σε λεπτές (σχεδόν διάφανες) ροδέλες
  • 3 φλιτζάνια γάλα
  • 5 σκελίδες σκόρδο εξαιρετικά ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι τυρί κρέμα
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • τριμμένη κεφαλογραβιέρα για το πασπάλισμα
  • ?αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Bουτυρώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε εναλλάξ στρώσεις με πατάτα, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο. Aνακατεύουμε καλά το γάλα με το τυρί κρέμα και περιχύνουμε τις πατάτες -το μείγμα πρέπει να τις σκεπάζει ίσα ίσα. Aν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο γάλα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο τα τελευταία 15 λεπτά για να ροδίσει η επιφάνεια.

Tip: Oι πατάτες au gratin συνοδεύουν ιδανικά οποιοδήποτε κρέας ή πουλερικό ψητό ή της κατσαρόλας, αλλά σερβίρονται και ως κύριο πιάτο με μια σαλάτα.