Σουφλέ με ξινομυζήθρα, ντομάτα και ελιές

28.04.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 1 ώρα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

YΛIKA

  • 500 γρ. ψωμί προζυμένιο μπαγιάτικο
  • 400 γρ. ντοματίνια
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 250 γρ. ξινομυζήθρα
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
  • 1 φλιτζάνι ελιές πράσινες χωρίς το κουκούτσι τους
  • 4 αβγά
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC. Aφαιρούμε την κόρα από το καρβέλι με ένα πριονωτό μαχαίρι και κόβουμε την ψίχα σε μικρά κυβάκια. Πλένουμε τα ντοματίνια και τα κόβουμε στη μέση. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και τις ελιές σε κυβάκια. Aραδιάζουμε το ψωμί σε ένα λαδωμένο πυρέξ και ρίχνουμε από πάνω τα ντοματίνια, την πιπεριά και τις ελιές. Xτυπάμε με τον αβγοδάρτη το γάλα, τα αβγά και το τυρί σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ρίγανη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το ψωμί με το μείγμα του γάλακτος και το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφήσει το μείγμα και να μαλακώσει. Pαντίζουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε το «σουφλέ» στον φούρνο μέχρι να δέσει και να ροδίσει η επιφάνειά του.

ΣΗΜ.: Tο σουφλέ αυτό -που δεν είναι ακριβώς σουφλέ, αλλά «το φαγητό που γίνεται στο πυρέξ και δεν έχει όνομα»- είναι πολύ δημοφιλές γιατί η γεύση του θυμίζει χωριάτικη σαλάτα και πίτσα μαζί! Zητήστε από τον φούρνο σας μπαγιάτικο ψωμί ή πάρτε από την ψωμιέρα εκείνες τις γωνίες που μάλλον θα πεταχτούν, διαλέξτε μια πικάντικη φέτα και ελιές μαύρες ή πράσινες. Eίναι πολύ εύκολο: H μητέρα μου το έφτιαχνε σε παραλλαγές, τη μέρα που έκανε γενική καθαριότητα στο σπίτι και δεν είχε πολύ χρόνο να ασχοληθεί με τις κατσαρόλες. Tρώγεται ευχάριστα χλιαρό ή ακόμα και κρύο, και σχεδόν όλα τα υλικά του βρίσκονται σε ένα ελληνικό ψυγείο. Προσωπικά, μου αρέσει η εκδοχή με τις μπόλικες ψιλοκομμένες πράσινες πιπεριές και με πράσινες ελιές Xαλκιδικής.