Τσιζκέικ λεμόνι με μπισκότα τζίντζερ αλά Pandespani

26.08.2010
Το τσιζκέικ (cheesecake) εκτός από πλούσια γεύση έχει κουλτούρα, παράδοση και τελετουργικό.

Το τσιζκέικ (cheesecake) εκτός από πλούσια γεύση έχει κουλτούρα, παράδοση και τελετουργικό. Δεν είναι εφεύρεση ενός ατόμου αλλά αποτέλεσμα εξέλιξης στο μαγειρικό γίγνεσθαι και παράδειγμα αφοσίωσης του ανθρώπου στην γευστικότητα. Από την ιστορία του -εντελώς σοβινιστικά- επιλέγω την αναφορά στις ελληνικές ρίζες και κατ’ αρχήν στον περίφημο (και μεταξύ άλλων) γαστρονόμο Αθήναιο, που αναφέρεται στο Σαμιώτικο κέικ τυριού, δίνοντας μάλιστα και τη συνταγή: ?Πάρτε λίγο τυρί και θρυμματίστε το, βάλτε το σε μπρούτζινο σουρωτήρι να στραγγίξει, στη συνέχεια προσθέστε μέλι και αλεύρι από ανοιξιάτικο σιτάρι και ζεστάνετε το μείγμα όλο μαζί? (ελεύθερη απόδοση από αγγλικά). Περίεργο μάλλον αλλά φαίνεται πως και η μόδα στις τούρτες γάμου της εποχής δεν ήταν οι ?όροφοι αλλά τα τσιζκέικ! Στο Άργος μάλιστα, συνηθίζονταν η νύφη να φέρνει μικρά τέτοια κέικ καλυμμένα με μέλι και να τα σερβίρει στους φίλους του γαμπρού (The Cheese Book, Vivienne Marquis & Patricia Haskell [Leslie Frewin:London] 1966, σελ. 18-19). Τσιζκέικ πιστεύουν επίσης οι ιστορικοί της γεύσης ότι σερβίρονταν στους αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων, το 776 π.Χ.

Από την άλλη, ο Απίκιος, κυριότερος γαστρονόμος των Ρωμαίων, έχει συμπεριλάβει στις συνταγές του, ένα εξεζητημένο κρύο πιάτο, στο οποίο το τυρί ήταν αναμεμειγμένο με μέλι, μέντα, καρπούζι, ξίδι και διάφορα ακόμη υλικά (Cheese: A Guide to the World of Cheese and Cheesemaking, Battistotti, Botazzi et al.). Οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που εξάπλωσαν το τσιζκέικ από την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ στην Αμερική το γλυκό εμφανίστηκε μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά, με τις συνταγές που έφεραν μαζί τους οι μετανάστες.

Το τυρί κρέμα εφευρέθηκε κατά λάθος! Το 1872 ο Αμερικανός γαλακτοκόμος Γουίλιαμ Λόρενς (William Lawrence) από το Chester της N. Yόρκης, ανέπτυξε μια μέθοδο παραγωγής του, ενώ προσπαθούσε να φτιάξει ένα γαλλικό τυρί ονόματι Neufchâtel. Το κρεμώδες τυρί που δημιούργησε και ξεκίνησε να διανέμεται τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο απ’ το 1880, το ονόμασε Philadelphia, το οποίο αργότερα (1912) οΤζέιμς Κραφτ(James Kraft) παστερίωσε και αποτελεί κάτω από το πασίγνωστο πια εμπορικό σήμα, το πιο δημοφιλές τυρί για την παρασκευή cheesecake σήμερα.

Τα αμερικάνικα τσιζκέικ είναι συχνά ψημένα. Στην Αγγλία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία όμως, προτιμούν τα άψητα, ως πιο ελαφριά. Η συνταγή ανήκει στη δεύτερη εκδοχή και μου την έδωσε φίλη εξ Αυστραλίας. Είναι απίστευτα απλή και ιδανικό επιδόρπιο για καλοκαίρι με γεύση ελαφριά, φρέσκια και πικάντικη. Η βάση με μπισκότα τζίντζερ είναι το κλου που την απογειώνει κάνοντας κοντράστ στην κρέμα λεμονιού-μοσχολέμονου (λάιμ). Αν την κάνετε με τα γνωστά digestives, θα έχετε την πιο γνώριμη γεύση και πιο εύθρυπτη υφή. Θα μπορούσατε επίσης να αντικαταστήσετε το κρεμώδες τυρί Philadelphia με μασκαρπόνε ή ρικότα, αλλά αφού δουλεύει καλά έτσι, προς τι η αλλαγή;"

Προετοιμασία: Η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή. Φτιάξτε την απ’ το πρωί (ή και απ’ την προηγουμένη) ώστε να παραμείνει στο ψυγείο τουλάχιστον 3-4 ώρες. Ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας είναι περίπου μισή ώρα.

Υλικά (για 6 άτομα - φόρμα 20εκ. περίπου)

για τη βάση

1,5 πακέτο (330 γραμ.) μπισκότα τζίντζερ (ή digestive)
110 γραμ. βούτυρο λιωμένο

για την κρέμα

150 ml γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
10 γραμ. ζελατίνα σε σκόνη
3 κ.σ. νερό
180 γραμ. ζάχαρη
225 γραμ. τυρί κρέμα
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 λάιμ (μοσχολέμονο)
1 αμπούλα σκόνη βανίλιας

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Κάνετε την βάση: Θρυμματίζετε τα μπισκότα σε γουδί ή βάζοντάς τα σε σακούλα φαγητού και χτυπώντας τα με τον πλάστη ή με το εργαλείο που χτυπάμε το κρέας (βλ. φωτό). Τα αδειάζετε σε μπολ, ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Αδειάζετε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα μέρη (πάτο-τοιχώματα) και το πιέζετε με κουτάλι στη βάση για να την καλύψει ολόκληρη, φτάνοντας ομοιόμορφα μέχρι τα τοιχώματα.
Ψήνετε το μείγμα στον προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά. Το βγάζετε και το αφήνετε έξω να κρυώσει εντελώς.
Σημείωση: Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνον το δαχτυλίδι της φόρμας, τοποθετώντας το πάνω σε επίπεδο ταψί που έχετε στρώσει με λαδόχαρτο. Μετά το ψήσιμο και αφού η βάση κρυώσει, μεταφέρετε φόρμα και περιεχόμενο με προσοχή από το λαδόχαρτο, σέρνοντάς την, στην πιατέλα σερβιρίσματος.

Ετοιμάζετε την κρέμα: Σε μικρό μπολ ή φλυτζάνι τσαγιού με το νερό (3 κ.σ.) ρίχνετε την ζελατίνα και το τοποθετείτε μέσα σε κατσαρόλι με νερό σε θερμοκρασία μόλις πριν το σημείο βρασμού. Το αφήνετε 10 λεπτά περίπου, μέχρι η ζελατίνα να γίνει διαφανής. Το στραγγίζετε σε άλλο φλυτζάνι.
Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζελατίνα με 2 κρόκους αβγού, που θα τους προσθέσετε αντ’ αυτής στην κρέμα τυριού.
Βάζετε στο μπλέντερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάτε για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη ζελατίνα και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπήστε το γάλα (ή την κρέμα) μέχρι να έχετε ένα αφρώδες υγρό. Προσθέστε το στο μείγμα του τυριού, ανακατέψτε και αδειάστε το στη φόρμα πάνω στη βάση του μπισκότου. Βάλτε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

Σερβίρισμα: Τοποθετείτε τη φόρμα σε πιατέλα και αφαιρείτε το τοίχωμα. Γαρνίρετε με λεπτοκομμένες φλούδες και ροδέλες λεμονιού και λάιμ και με φύλλα λουίζας.
Εναλλακτική διακόσμηση: Χτυπήστε ένα ασπράδι αβγού μαρέγκα και βουτήξτε μέσα ρόγες από σταφύλι, χωρίς σπόρια. Βάλτε στη συνέχεια τις ρόγες μέσα σε μπολ με ζάχαρη (κρυσταλλική) ώστε να κολλήσει γύρω τους. Αφήστε τες σε λαδόχαρτο για 1-2 ώρες να στεγνώσουν και χρησιμοποιήστε τες για να διακοσμήσετε το τσιζκέικ.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ