Κοκτέιλ Μπραμπλ (Bramble) με τζιν & λικέρ βατόμουρου

01.10.2009
Το cocktail δεν συνοδεύει μόνον ευχάριστες στιγμές· είναι άποψη, φιλοσοφία και στυλ. Οι τρέχουσες τάσεις έρχονται από το παρελθόν, αλλά λατρεύουν το μοντέρνο.

Eπιτέλους, ύστερα από χρόνια εμμονής στα σκέτα ποτά, οι Ελληνες κρατούν το παιχνιδιάρικο ποτήρι του cocktail απενοχοποιημένα. Ο κόσμος άρχισε πρόσφατα να πειραματίζεται και να αφήνεται στις γεύσεις των αναμεμιγμένων ποτών. Αναζητώντας τις τάσεις στο εξωτερικό, και στην Ελλάδα μπορούμε με βεβαιότητα να μιλήσουμε για μια επιστροφή στα classic cocktails φτιαγμένα με premium πρώτες ύλες.

Στο Λονδίνο αναβιώνουν τα κλασικά - προ εκατονταετίας. Cocktails όπως το Manhattan, το Old Fashioned κ.λπ. κάνουν τον κόσμο να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικά είναι το vermouth, τα bitters, αλλά και οι ποιοτικές πρώτες ύλες στην παρασκευή των cocktails. Για παράδειγμα, αυτήν την εποχή είναι πολύ δημοφιλές το Martinez, που θεωρείται ο προπάππους του Martini.

Μια άλλη τάση είναι τα πολυνησιακά cocktails με πολλούς χυμούς. Δυνατά ποτά με βάση το rum, την tequila και τη vodka. O Brian Miller, bartender στο Death n’ Co στη Νέα Υόρκη, λέει ότι το μεγάλο trend αυτήν τη στιγμή στην πόλη είναι τα ποτά και τα κοκτέιλ προ ποτοαπαγόρευσης. Βέβαια, όλα αυτά τα ποτά, πια, είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις τεχνικές και τις πρώτες ύλες του παρόντος. Ενα άλλο μεγάλο trend στη Νέα Υόρκη είναι τα εποχιακά menus στα bars.

Ολα τα καλά bars αλλάζουν το cocktails' menu τους τέσσερις φορές τον χρόνο, ανάλογα με τα υλικά, χρησιμοποιώντας στην κάθε περίπτωση τα καλύτερα φρέσκα υλικά της εποχής. Ταυτόχρονα, η μόδα της μοριακής γαστρονομίας μπήκε και στον χώρο του cocktail, δημιουργώντας τα molecular cocktails (μοριακά) -κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να εδραιώνεται.

Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι στην Ελλάδα δεν είναι πολλά τα μέρη όπου μπορούμε να πιούμε καλά cocktails. Καλό θα είναι να είμαστε απαιτητικοί με τα ποτά μας και να τα επιστρέφουμε όταν αυτά δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές. Ισως έτσι αντιληφθούν τα bars ότι πρέπει να διαλέγουν bartenders με βάση τις γνώσεις τους και όχι με άλλα κριτήρια.

More spirits

Premium Vodka ―Ketel One
Η ιστορία της Ketel One ξεκινάει το 1691, όταν ο Joannes Nolet δημιούργησε το οικογενειακό αποστακτήριο στο Schiedam, στην Ολλανδία.

Το 1992 ο Sir Carolus Nolet, έχοντας αποκλειστική πρόσβαση στο κρυφό ημερολόγιο του μακρινού προγόνου του, δούλεψε πάλι τις αρχικές συνταγές. Η Ketel One δημιουργείται αργά με τρόπο χειροποίητο από τον Master Distiller σε παραδοσιακούς χάλκινους αποστακτήρες (pot still), ενώ πήρε το όνομά της από τον αυθεντικό pot still αποστακτήρα Distilleerketel#1, τον οποίο χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα. Χρησιμοποιείται μόνον η καρδιά κάθε απόσταξης, κάνοντας την Ketel One, απλώς, την καλύτερη vodka όλων.

Cocktail ―Bramble

  • 50 ml gin
  • 25 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 15 ml σιρόπι ζάχαρης
  • 15 ml creme de mures (λικέρ βατόμουρου)

Χτυπάτε καλά τα τρία πρώτα υλικά με πάγο στο shaker και σουρώνετε σε ποτήρι old fashioned, γεμάτο με τριμμένο πάγο. Προσθέτετε αργά το creme de mures και διακοσμείτε με δύο βατόμουρα.

Από την Ντένη Καλλιβωκά