Μπρόκολο: Ανεκτίμητα μπουκέτα

01.10.2009
Είναι το μοναδικό «μπουκετάκι» που δεν βρίσκεται στο τραπέζι μας ως ντεκόρ, αλλά ως πολύ νόστιμη και θρεπτική τροφή.

Είναι το μοναδικό «μπουκετάκι» που δεν βρίσκεται στο τραπέζι μας ως ντεκόρ, αλλά ως πολύ νόστιμη και θρεπτική τροφή. Γνωστό και σαν ξαδελφάκι του λάχανου, καθώς ανήκουν στην ίδια κατηγορία λαχανικών, παλιότερα δεν συνηθιζόταν να περιλαμβάνεται σε ένα τυπικό ελληνικό τραπέζι. Αντίθετα, στη γειτονική Ιταλία και την πιο μακρινή Ισπανία ήδη από το μεσαίωνα ήταν πολύ διαδεδομένο. Τα τελευταία χρόνια είναι δημοφιλές και στη χώρα μας και η παραγωγή του έχει αυξηθεί λόγω της μεγάλης ζήτησης. Και αν παλιότερα οι νοικοκυρές διαμαρτύρονταν όταν έβραζαν κουνουπίδι, λόγω της έντονης οσμής του, για να συνοδέψουν σήμερα το ψάρι προτιμούν το μπρόκολο, που είναι το ίδιο γευστικό και ωφέλιμο για τον οργανισμό. Επίσης, καταλαμβάνει περίοπτη θέση μεταξύ των κορυφαίων λαχανικών ως προς τη θρεπτική τους αξία και τις ευεργετικές επιδράσεις τους στην υγεία.

Διατροφική αξία
Παρόλο που η περιεκτικότητά του σε νερό είναι 91%, περιέχει σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων, κυτταρινών και βιταμινών, όπως:

  • Βιταμίνη Α, Β
  • Βιταμίνη Β1
  • Φολικό οξύ
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρος
  • Μαγνήσιο
  • Φώσφορος
  • Κάλιο
  • Ψευδάργυρος
  • Καροτίνη

Πού κάνει καλό
Ξεχωρίζει για την αντικαρκινική του δράση, που αποδίδεται στα φυτοχημικά στοιχεία που περιέχει. Εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού, ακόμα και στα τελευταία στάδια της ανάπτυξής τους και προστατεύει το δέρμα από τις καρκινικές επιδράσεις του ήλιου. Από έρευνες έχει γίνει γνωστό ότι το μπρόκολο κάνει καλό και στο καρδιαγγειακό σύστημα, τελευταία όμως ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ουσία του ενεργοποιεί ένα μηχανισμό που αποτρέπει την απόφραξη των αρτηριών και εμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.

Αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα των ιστών, μειώνει τη φλεγμονή στην καρδιά, στις αρτηρίες και στους νεφρούς και ρίχνει την πίεση. Επίσης, βοηθάει στην καταπολέμηση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού, προάγει την υγεία των οστών, καθώς περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης C, η οποία αυξάνει την απορρόφησή του.

Τι να προσέξω
Να ξέρετε ότι το βρασμένο μπρόκολο χάνει το 66% των συστατικών του, ενώ στη χύτρα μόλις το 47%. Μόνο στον ατμό χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του.

Θα πρέπει να αγοράζετε φρεσκοκομμένο μπρόκολο, διότι είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνη C. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στο ζωντανό πράσινο χρώμα του.

Τα χρώματα στις ανθοκεφαλές ποικίλλουν, από πράσινο, μοβ ή σκούρο πορτοκαλί, |ανάλογα με το είδος.

Θα πρέπει να καταναλώνεται όσο γίνεται πιο σύντομα από την αγορά του, ενώ, αν θελήσετε να το συντηρήσετε, τυλίξτε το σε χαρτί κουζίνας και έπειτα σε σακούλα με τρύπες, για να αερίζεται.