Κανελόνι με ρικότα και πέστο βασιλικού αλά Pandespani

02.09.2010
Η ευελιξία να υποδέχονται τα υλικά και να δένουν αρμονικά μαζί τους σε συνδυασμό με το κυλινδρικό τους σχήμα, που γεμίζει με κομμένους σωλήνες το πιάτο, έκαναν τα κανελόνι αγαπητά και αφορμή να δημιουργηθούν διάφορες συνταγές, απλές και σύνθετες.

Τα κανελόνι (cannelloni) πήραν το όνομά τους από το σχήμα τους, που μοιάζει με καλάμι (canna) και στην ουσία πρόκειται για ??μεγάλο καλάμι? μια και η κατάληξη -oni αντιστοιχεί στο δικό μας υπερθετικό βαθμό. Τα τετράγωνα κομμάτια ζυμαρικού, που βράζονται ελαφρά και γεμίζονται με λαχανικά, κρέας ή ψαρικά πριν σκεπαστούν με διάφορες σάλτσες (μπεσαμέλ, κόκκινες κλ.π) για να ψηθούν, έγιναν γρήγορα ιδιαίτερα δημοφιλή. Η ευελιξία να υποδέχονται τα υλικά και να δένουν αρμονικά μαζί τους σε συνδυασμό με το κυλινδρικό τους σχήμα, που γεμίζει με κομμένους σωλήνες το πιάτο, έκαναν τα κανελόνι αγαπητά και αφορμή να δημιουργηθούν διάφορες συνταγές, απλές και σύνθετες. Η ύπαρξη επίσης, των έτοιμων κανελόνι, που δεν χρειάζονται βράσιμο αλλά χρησιμοποιούνται όπως είναι, έχει απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό οποιαδήποτε συνταγή, μια και το θέμα επικεντρώνεται πια στο περιεχόμενό τους, την γέμιση και την σάλτσα.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι απλή και ελαφριά, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος λάιτ αντί κανονικής. Ξεκίνησε με αφορμή το Tubular bells του Mike Oldfied και είναι σπιτικό (γευστικό και μουσικό) hit. Αν τα θέλετε με πλούσια γεύση ή πιο εντυπωσιακά στο σερβίρισμα, σκεπάστε τα κανελόνι με μπεσαμέλ (βλ. συνταγή εδώ). Εναλλακτικά, νόστιμη μαγειρική εκδοχή αποτελεί και ο συνδυασμός τους με αρωματισμένη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.

Προετοιμασία: Μπορείτε να τα κάνετε 2-3 ώρες πριν και να τα κρατήσετε σκεπασμένα με μεμβράνη στο ψυγείο. Βγάλτε τα από το ψυγείο 15 λεπτά νωρίτερα για να έρθουν σχεδόν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το κρασί μόνον ρίξτε το πριν το ψήσιμο. Με έτοιμο το pesto βασιλικού pesto βασιλικού( βλ. τη συνταγή), ολόκληρη η προετοιμασία είναι περίπου 20 λεπτά.

Υλικά (για 4 άτομα)
12 έτοιμα κανελόνι (περίπου μισό πακέτο)
300 γρ. ρικότα ή ανθότυρο φρέσκο
1 αβγό
4 κ.σ.
pesto βασιλικού
6 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
100 ? 150 ml κρέμα γάλακτος κανονική ή light
50 ml λευκό κρασί ή ροζέ
1/4 κ.γ. αλάτι
λευκό πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε την γέμιση: Σε μπολ βάζετε την ρικότα ή το ανθότυρο, το αβγό, το pesto, τις 2 κ.σ. parmigiano, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά με πηρούνι, ώστε να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
Σημείωση: Aν δεν είναι η εποχή που το ανθότυρο είναι πολύ φρέσκο και σχεδόν κρεμώδες προτιμήστε την συσκευασμένη ιταλική ρικότα. Διαφορετικά μπορείτε να πιέσετε το ανθότυρο με την ανάποδη του κουταλιού και να το περάσετε από ένα σουρωτήρι.

Ετοιμάζετε τα canelloni: Boυτυρώνετε ελαφρά ένα ταψάκι ή πιρέξ. Γεμίζετε με το μείγμα τα κανελόνι χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι κανονικό ή του γλυκού και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί. Ρίχνετε σε μία γωνία στο ταψί το κρασί και το κινείτε ελαφρά ώστε να πάει παντού στη βάση. Περιχύνετε την πάνω επιφάνεια των κανελόνι ομοιόμορφα με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο παρμιτζιάνο. Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά βγάζοντάς τα μόλις έχουν ελαφρά ροδίσει.
Σημείωση: To parmigiano θα κολλήσει μόνον εκεί που είναι η κρέμα, γι’ αυτό ρίξτε την με τέτοιο τρόπο ή χρησιμοποιείστε πινέλο ώστε να υγρανθεί καλά η εξωτερική επιφάνεια των κανελόνι. Επίσης, μην τα ψήσετε παραπάνω, βγάλτε τα αμέσως μόλις ροδίσουν, για να μην ξεραθούν.
Σερβίρισμα: Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρά και τα σερβίρετε μόνα τους ή με ανάμικτη πράσινη σαλάτα.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ