Σαρδέλες με λαχανικά και σιτάρι

07.09.2010

Υλικά

  • 1 κιλό σαρδέλες
  • 1 φλιτζ. σιτάρι
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 καρότα
  • 3 ραπανάκια
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Φύλλα μαντζουράνας για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε το σιτάρι με το νερό για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει ελαφρά.

2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.

3. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζετε τις σαρδέλες στη μέση και τις καθαρίζετε από τα εντόσθια. Στη συνέχεια τις πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις αφήνετε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

4. Αλείφετε ένα ταψί με το λάδι, βάζετε τις σαρδέλες και απλώνετε από πάνω το κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε ροδέλες. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου για 20 λεπτά.

5. Πλένετε τα λαχανικά και τα σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

6. Ξεφλουδίζετε τα καρότα, τα δύο ραπανάκια και τα τρίβετε με τον τρίφτη σε ένα μπολ, ώστε να γίνουν πολύ λεπτές λωρίδες.

7. Κόβετε το τρίτο ραπανάκι και τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές φέτες και τα βάζετε στο μπολ.

8. Στραγγίζετε το σιτάρι από το νερό, το προσθέτετε στο μπολ και τα ανακατεύετε.

9. Σερβίρετε τις ψημένες σαρδέλες με το μείγμα του μπολ γαρνίροντας με τα φύλλα μαντζουράνας.