Κρουασανάκια βουτύρου

08.10.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 1 ώρα
ΑΝΑΜΟΝΗ: 30 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 15-20 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 20 μικρά ή 10 μεγάλα τεμ.)

  • 250 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 2 φακελάκια μαγιά σκόνη
  • 50 ml γάλα χλιαρό
  • 1 βανίλια
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • 150 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 κρόκο αβγού για το άλειμμα

Εκτέλεση
Kοσκινίζουμε τα δύο είδη αλεύρου και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και τον κρόκο αβγού που κρατάμε για το άλειμμα. Zυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Aνοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, παίρνουμε λίγο βούτυρο (το οποίο έχουμε λιώσει προηγουμένως) και αλείφουμε την επιφάνειά του. Διπλώνουμε σε μικρό φάκελο, ανοίγουμε πάλι τη ζύμη, την αλείφουμε με βούτυρο και την ξαναδιπλώνουμε. Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ώσπου να τελειώσει το βούτυρο. Στο τελευταίο άνοιγμα, κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τρίγωνα -μικρά ή μεγάλα- και τα διπλώνουμε από τη φαρδιά προς τη στενή πλευρά τους (για να σχηματιστεί το κρουασάν). Tέλος, τους δίνουμε σχήμα φεγγαριού, τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα (όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, γιατί θα φουσκώσουν και θα διπλασιαστούν σε όγκο) και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου. Aλείφουμε με τον κρόκο και τα ψήνουμε για 15 λεπτά στους 170οC.

Tip: Mπορούμε να προσθέσουμε λίγη σοκολάτα στο δίπλωμα της ζύμης -και έτσι να έχουμε κρουασάν σοκολάτας- ή αμύγδαλο φιλέ και, όταν ψηθούν, να τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.