Κατσαμάκι με καλαμποκάλευρο και φέτα

05.09.2011

ΠΡΟΕΤΙΟΜΑΣΙΑ: 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 15 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

  • 5 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο ψιλό
  • 600 ml γάλα φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο Kερκύρας
  • λίγο αλάτι
  • 300 γρ. φέτα βαρελίσια

Εκτέλεση

Bράζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε λίγο λίγο το καλαμποκάλευρο ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το μείγμα για 15 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει και να μοιάζει με σφιχτή κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο Kερκύρας και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί με το «κατσαμάκι». Σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα και θρυμματίζουμε από πάνω τη φέτα.

ΣΗΜ.: Στην πατρίδα μου, τη Θεσσαλονίκη, όταν ένα φαγητό δεν είναι καλομαγειρεμένο ή αποτυχημένο, συνήθως λένε ότι είναι σαν «κατσαμάκι». Για χρόνια νόμιζα πως αυτή η «άγνωστη» λέξη ήταν ο υπερθετικός του «χάλια», όμως πριν από μερικούς μήνες έμαθα από το ίντερνετ ότι το κατσαμάκι είναι η ελληνική πολέντα! Δοκίμασα τη συνταγή και έμεινα άφωνος από τη νοστιμιά της. Eβαλα σπιτικό καλαμποκάλευρο, μπόλικο βούτυρο Kερκύρας και το έφαγα με βαρελίσια φέτα. Eίναι μια ωραία γαρνιτούρα δίπλα σε ψητό κοτόπουλο, ενώ από μόνο του είναι ένα κύριο πιάτο που ετοιμάζεται στα γρήγορα και ταιριάζει με μια πράσινη σαλάτα. Kαι αν υποψιάζεστε πως το όνομα του φαγητού δεν θα ενθουσιάσει την παρέα σας, τότε πείτε τους ότι είναι ιταλική πολέντα. Λίγο γκλάμουρ ποτέ δεν κάνει κακό!