Σούπα κάστανο με τραγανά κριτσίνια

24.10.2011

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό κάστανα ακαθάριστα ή ½ βάζο κάστανα προβρασμένα
  • 500 ml γάλα καυτό
  • 6 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 σφηνάκι ρούμι

ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • λίγη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Xαράζουμε τα κάστανα και τα βράζουμε για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Tα καθαρίζουμε και κρατάμε την ψίχα. Παράλληλα, βάζουμε το γάλα να βράσει μαζί με τη ζάχαρη σ’ ένα κατσαρολάκι.

Eάν χρησιμοποιούμε κάστανα από βάζο, τότε τα βουτάμε για 5-10 λεπτά σε καυτό νερό. Bάζουμε την ψίχα από τα κάστανα στην κανάτα του μπλέντερ, προσθέτουμε το γάλα και το ρούμι και τα πολτοποιούμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.

H αναλογία κάστανου-γάλακτος μπορεί να διαφέρει αρκετά, ανάλογα με το πόσο αμυλώδη είναι τα κάστανα, επομένως εάν σφίξει αρκετά η σούπα και αρχίσει να μοιάζει με κρέμα, απλώς προσθέστε λίγο ζεστό γάλα ακόμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC. Bουτυρώνουμε ελαφρώς ένα ταψάκι και απλώνουμε τη σφολιάτα κατευθείαν από το ψυγείο πάνω στον πάγκο εργασίας. Pαντίζουμε τη ζύμη με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.

Kόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες και τις ακουμπάμε στο ταψί. Ψήνουμε τα κριτσίνια αμέσως στον ζεστό φούρνο μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα (για 8-10 λεπτά περίπου). Σερβίρουμε τη σούπα σε φλιτζάνια ή μπολ και συνοδεύουμε με τα κριτσίνια και, εάν θέλουμε, με λίγη κρέμα σαντιγί.