Κυδώνια γεμιστά

03.12.2014

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 6 κυδώνια
  • 350 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος ή αρνίσιος
  • 50 γραμμ. κουκουνάρια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Κανέλα ή γαρίφαλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση
1. Αφού πλύνετε τα κυδώνια, τα ζεματάτε σε βραστό νερό για 5 λεπτά. Κόβετε λίγο από το επάνω μέρος και το κρατάτε για καπάκι. Στη συνέχεια αδειάζετε με το ειδικό εργαλείο την καρδιά τους και τα κουκούτσια κι έπειτα σκάβετε με ένα κουτάλι αρκετή ποσότητα από την ψίχα.

2. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι με τις 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει. Αφού προσθέσετε τα κουκουνάρια και τα καρυκεύματα, αφήνετε τη γέμιση για 5 λεπτά ακόμη στη φωτιά και στη συνέχεια την κατεβάζετε.

3. Τοποθετείτε τα κυδώνια σε ένα ταψί φούρνου και τα γεμίζετε με τον κιμά. Τα σκεπάζετε με τα καπάκια τους και τα περιχύνετε με λιωμένο βούτυρο και 1 φλιτζάνι τσαγιού καυτό νερό.

4. Ψήνετε τα κυδώνια στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, για περίπου 45 λεπτά στους 180° C.