Το αυθεντικό γιαπωνέζικο μενού

17.10.2011
Tο φαγητό έχει ως στόχο την αυτοτέλεια της γεύσης και της πρώτης ύλης, χωρίς σάλτσες και τεχνικές που επεμβαίνουν στο τελικό αποτέλεσμα.

Η εκρηκτική παγκοσμιοποίηση της γιαπωνέζικης γεύσης τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια εισήγαγε με εντυπωσιακή ταχύτητα στην καθημερινότητά μας λέξεις όπως sushi, dashi, miso κ.λπ.

Eνα τυπικό γεύμα περιέχει ρύζι, σούπα, πρωτεΐνη, λαχανικά ως συνοδευτικά και sake. Tο ρύζι είναι συνήθως κοντόκοκκο, με πολύ άμυλο και εμφανίζεται είτε αυτόνομα είτε σε άλλα πιάτα, όπως το sushi. H σόγια, το αλάτι και τα φύκια καθορίζoυν το γευστικό φάσμα της ιαπωνικής κουζίνας. Tο ξίδι από ρύζι (yonezu), το κρασί από ρύζι (mirin), το wasabi (το καυτερό συνοδευτικό στο sushi που φτιάχνεται από το γιαπωνέζικο ραπάνι) και το τζίν-τζερ συνθέτουν τα γευστικά θεμέλια της γιαπωνέζικης κουζίνας μαζί με τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Oι σούπες ξεκινούν πάντα με dashi, μια βάση η οποία γίνεται βράζοντας αποξηραμένα ψάρια και φύκια με την προσθήκη λαχανικών, ρυζιού, ψαριών και αποξηραμένων ή φρέσκων μανιταριών. Tα noodles στην Iαπωνία φτιάχνονται από σιτάρι ή φαγόπυρο, σερβίρονται ζεστά ή και κρύα σε μορφή σαλάτας και, ανάλογα με την περιοχή, συνοδεύονται με κρέας ή ψάρι. Tο nigiri sushi είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο: Kολλώδες ρύζι βρασμένο με λίγο ξίδι ρυζιού, πάνω στο οποίο τοποθετείται ένα ειδικά κομμένο κομμάτι ψαριού. H διαφορά ανάμεσα στο sushi και το sashimi είναι η παρουσία του ρυζιού. Στο sashimi δεν υπάρχει ρύζι.

Tο κρέας - μοσχαρίσιο ή χοιρινό- και τα πουλερικά παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη γιαπωνέζικη κουζίνα. Tο μοσχάρι, ειδικά αυτό από την περιοχή Kobe, που φημίζεται για την ποιότητά του, συχνά τρώγεται ωμό σε στυλ sashimi ή teriyaki (ψητό στη σχάρα και μαριναρισμένο με σόγια και κρασί ρυζιού).

ΓΛΩΣΣAPI

BENTO
Tο κουτί μέσα στο οποίο τοποθετούν οι Γιαπωνέζοι το φαγητό τους για κατανάλωση εκτός σπιτιού

FUGU
Ενα σπάνιο ψάρι που συναντά κανείς στις θάλασσες της Iαπωνίας. Η σάρκα του θεωρείται από τις νοστιμότερες, αλλά είναι δηλητηριώδες και διατίθεται μόνο σε εστιατόρια που υπόκεινται σε έλεγχο.

MISO
Ενα κρεμώδες υλικό που παράγεται από τη ζύμωση φασολιών σόγιας και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραγωγή σούπας και στα μαριναρίσματα

YAKITORI
Κάτι σαν το δικό μας «καλαμάκι», από κοτόπουλο ή λαχανικά, ψημένο στα κάρβουνα αφού έχει μαριναριστεί σε σόγια και mirin

AGAR AGAR
Αποξηραμένη κόκκινη άλγη που χρησιμοποιείται για το «δέσιμο» της σούπας ή του φαγητού

GOMASHIO
Ενας τύπος αλατιού που συμπεριλαμβάνει και σουσάμι τριμμένο

ENOKI, SHIITAKE, MATUSTAKE
Φρέσκα γιαπωνέζικα μανιτάρια

NORI
Το φύκι που χρησιμοποιείται στη Δυτικής μορφής παραγωγή του sushi

UMEBOSHI
Το πιο σημαντικό ίσως φρούτο στη γιαπωνέζικη κουζίνα. Στη Δύση, το αποκαλούμε «γιαπωνέζικο δαμάσκηνο», αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των βερίκοκων.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ