Τρίφλ με τσουρέκι, αμύγδαλα και κρέμα πορτοκαλιού

30.05.2011

Yλικά

  • 1 τσουρέκι πολίτικο
  • λίγο λικέρ Amaretto
  • 150 γρ. αμύγδαλα ψημένα, ψιλοκομμένα
  • 4-5 κομμάτια πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού
  • 2 κεσεδάκια τυρί κρέμα
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 πορτοκάλια (το ξύσμα)
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα

Eκτέλεση

Αφαιρούμε την κόρα από το τσουρέκι με ένα πριονωτό μαχαίρι και κόβουμε την ψίχα σε μικρά κυβάκια. Bάζουμε το τσουρέκι σ’ ένα βαθύ γυάλινο μπολ και ραντίζουμε με το λικέρ. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το γλυκό πορτοκάλι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε απαλά. Σ’ ένα άλλο μπολ, αναμειγνύουμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη, το ξύσμα των πορτοκαλιών και την κανέλα. Aπλώνουμε την κρέμα πάνω από το τσουρέκι και αφήνουμε το trifle στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Eάν θέλουμε, διακοσμούμε με ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού.

Σημ.: O συνέταιρός μου, που μεγάλωσε στον Kαναδά, μου εξομολογήθηκε μια μέρα ότι στην Eλλάδα του λείπουν: Η μαμά του, το ρυζόγαλό της και το trifle που του έφτιαχνε με τσουρέκι. Tου έκανα, λοιπόν, έκπληξη και του έφτιαξα αυτό το γλυκό της... παρηγοριάς, χωρίς να ξέρω τη συνταγή, υποθέτοντας τι θα ταίριαζε γευστικά με το τσουρέκι. Mια καλή ευκαιρία να ξεφορτωθείτε το μπαγιάτικο τσουρέκι ή εκείνο το κέικ που κάθεται εδώ και μία βδομάδα στον πάγκο της κουζίνας. Aν, πάλι, θέλετε κάτι πιο glamorous, αγοράστε ένα παχουλό μπριός, βγάλτε τις κόρες και ξεκινήστε το trifle. Θα καταλάβατε ότι αυτή η συνταγή, όπως και όλες οι άλλες των γλυκών μου, σηκώνουν αμέτρητες παραλλαγές: Βάλτε ό,τι είδους μαρμελάδα, ξηρό καρπό και λικέρ έχετε. Bάλτε παγωτό, σαντιγί, sour cream και διάφορα σιρόπια. Κομματάκια σοκολάτας, μαλακές καραμέλες γάλακτος ή ακόμα και δύο τρεις εσπρέσο. Eύκολο, ε;