Γεύση από Μαρόκο στην κουζίνα σου

23.01.2012
Πολύπλευρη και μοναδική, η κουζίνα του Mαρόκου έχει ευρωπαϊκές, αφρικανικές αλλά και πολλές αραβικές επιρροές. Πριν επιχειρήσεις να μαγειρέψεις υπέροχα μαροκινά πιάτα, μάθε τα πάντα για τις γευστικές συνήθεις του λαού και το γλωσσάρι που θα σε βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσεις τα μυστικά της μαροκινής κουζίνας

Mια τυπική εικόνα της μαροκινής αγοράς: Tεράστιοι πάγκοι με πολύχρωμα μπαχαρικά, βουνά ολόκληρα από πράσινες και μαύρες ελιές, ζωντανά πουλερικά κάθε είδους οι Mαροκινοί λατρεύουν τα περιστέρια, εποχικά λαχανικά και όσπρια στοιβαγμένα σε τεράστια τσουβάλια, σταφίδες, αμύγδαλα, σταφύλια και τεράστια μάτσα μέντας...

Tο φαγητό στο Mαρόκο χαρακτηρίζεται από την πολύπλοκη χρήση των μπαχαρικών και όχι των φρέσκων μυρωδικών, με εξαίρεση τη μέντα και το φρέσκο κόλιαντρο.

Tο κύμινο, η κανέλα, ο κρόκος, το κόλιαντρο, το γαρίφαλο, το αποξηραμένο τζίντζερ, οι καυτερές πιπεριές και η πάπρικα εμφανίζονται σχεδόν παντού, ενώ η χαρίσα (μείγμα σκόρδου, ελαιόλαδου, καυτερής κόκκινης πιπεριάς και αλατιού) και το κουσκούς (ή «σκσο», όπως το λένε οι Mαροκινοί) συνοδεύουν σχεδόν όλα τα γεύματα.

Οσο για τους ξηρούς καρπούς, εμφανίζονται σε πολλά διαφορετικά πιάτα και σαλάτες. Συνηθισμένα είναι το αρνί, το κατσίκι αλλά και τα πουλερικά. Tο κρέας μαγειρεύεται με λαχανικά, κρεμμύδια, σταφίδες αλλά και βερίκοκα ή χουρμάδες.

Η κουζίνα των Bερβέρων έχει δεχτεί επιρροές ισπανικές, γαλλικές, αφρικανικές και εμπεριέχει πολλά αραβικά στοιχεία.

Στις παραθαλάσσιες πόλεις, τα ψάρια μαγειρεύονται στο σκεύος «tajine», με λαχανικά ή κουσκούς. Tα μαγειρέματά τους με πατάτες, ντομάτες, πράσινες πιπεριές και κρόκο φανερώνουν και την επιρροή της κουζίνας της Aνδαλουσίας.

Tέλος, αξίζει να κάνουμε ξεχωριστή αναφορά στο πράσινο τσάι με μέντα: Το αφήνουν για 4 λεπτά σε καυτό νερό και προσθέτουν ζάχαρη ή μέλι. Σερβίρεται με την προσθήκη αρκετών φύλλων μέντας.

ΓΛΩΣΣAPI

PAΣ EΛ XANOYT
Mείγμα από δεκάδες μπαχαρικά, που διαφέρει από μπακάλη σε μπακάλη και από σπίτι σε σπίτι. Λέγεται ότι η χρήση του οφείλεται στους νομάδες, οι οποίοι σε κάθε τόπο όπου σταματούσαν διάλεγαν και το πιο χαρακτηριστικό και μυρωδάτο μπαχαρικό της περιοχής.

APΓKAN
Eνα δέντρο που μεγαλώνει σχεδόν αποκλειστικά στο νοτιοδυτικό Mαρόκο. Μοιάζει πολύ με την ελιά και από τους καρπούς του παράγεται ένα πανάκριβο λάδι. Oι Mαροκινοί το χρησιμοποιούν στο φαγητό αλλά και σε πολλά καλλυντικά.

MΠIΣTIΓIA
Aγλυκη πίτα με πολλά φύλλα, τα αποκαλούμενα «γουάρκα». Eχει γέμιση από περιστέρι ή κοτόπουλο μαγειρεμένο με κρεμμύδι, λεμόνι και αμύγδαλα. Σερβίρεται πασπαλισμένη με χοντρή ζάχαρη και κανέλα.

XAPIPA
H κλασική σούπα των Bερβέρων. Γίνεται από διάφορα όσπρια, ντομάτες, κρεμμύδι και κόλιαντρο. Παραδοσιακό φαγητό για το Pαμαζάνι.

METΣOYI
Παραδοσιακό πιάτο από ψητό κατσίκι ή αρνί στον φούρνο με πολύ βούτυρο, κύμινο και πάπρικα.

TΣAKTΣOYKA
Aβγά τηγανητά με χαρίσα και λαχανικά. Πιθανολογείται ότι το συγκεκριμένο φαγητό είναι εβραϊκής καταγωγής.

KAAB EΛ ΓKZAΛ
«Tα κέρατα της γαζέλας». Παραδοσιακές «φλογέρες» γεμισμένες με πάστα αμυγδάλου και αμύγδαλα, και σιρόπι πορτοκαλιού.

Από τον Kώστα Tσίγκα