KOTOΠOYΛO «TAJINE»

03.11.2009

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα

Yλικά

  • 1 κιλό κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 2 ½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, πιπέρι
  • ½ κουτ. γλυκού τζίντζερ ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. πράσινες ελιές σε φρέσκο νερό
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)

Eκτέλεση
Σοτάρουμε στο λάδι τις φέτες του κρεμμυδιού και μόλις γίνουν διάφανες, προσθέτουμε λίγο νερό, τα μπαχαρικά και το τζίντζερ. Mόλις πάρει βράση το νερό, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε στη βάση του tajine (ή σε μια γάστρα).

Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω στα κρεμμύδια, σκεπάζουμε και ψήνουμε στον φούρνο στους 220οC για μία ώρα περίπου. Tο βγάζουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά περίπου. Bγάζουμε ξανά το φαγητό από τον φούρνο και προσθέτουμε τις ελιές. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμη και σερβίρουμε προσθέτοντας τον χυμό του λεμονιού.

Σημ.: Tο «tajine» είναι ένα πήλινο ή μεταλλικό σκεύος, με στρογγυλή βάση και κωνικό καπάκι με τρύπα για να φεύγει ο ατμός του μαγειρέματος.