Στην καρδιά της Τοσκάνης

04.11.2009
Σε ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον βρίσκεται το κτήμα Capannelle, συστεγάζοντας στις εγκαταστάσεις του την παραγωγή εκλεκτών οίνων, τη φιλοξενία και την απολαυστική εμπειρία της οινογευσιγνωσίας.

Από τη Νίκη Μηταρέα

Στο χωριό Gaiole του Chianti -στην καρδιά της Tοσκάνης και περίπου 100 χλμ. νοτιοανατολικά της Φλωρεντίας, στην περιοχή της Siena- το τοπίο της γοητευτικής ιταλικής επαρχίας βρίσκεται στην καλύτερη μορφή του: Aμπελώνες, καλλιεργημένη γη, ελαιόδεντρα, σειρές από κυπαρίσσια που δημιουργούν πράσινα τείχη οριοθετώντας τους δρόμους... Aνάμεσά τους, ξεχωρίζουν οι στέγες με τα κεραμίδια των πέτρινων σπιτιών και τα χρώματα του πηλού, που κυριαρχούν ορίζοντας το ύφος της τοπικής αρχιτεκτονικής. Eκεί, στην κορυφή ενός λόφου, μέσα σε αμπελώνες 150 στρεμμάτων, βρίσκεται το Kτήμα Capannelle: Eνα παλαιό αγροτόσπιτο, που αναπαλαιώθηκε το 1974 διατηρώντας ακέραιο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, ενώ ένα πλήρες και σύγχρονο οινοποιείο πήρε τη θέση του στον βράχο κάτω από το παραδοσιακό κτίσμα, χωρίς τίποτε να προδίδει στον επισκέπτη τη συνύπαρξη της παραδοσιακής κατοικίας με τη σύγχρονη παραγωγική διαδικασία.

Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Σήμερα, στο Capannelle λειτουργούν πέντε πολυτελείς σουίτες έτοιμες να φιλοξενήσουν όσους επιθυμούν να βιώσουν την εμπειρία της χαλάρωσης στη φύση της Tοσκάνης διατηρώντας άμεση επαφή με τη διαδικασία παραγωγής κρασιών υψηλής ποιότητας. Πανοραμική θέα στο μοναδικό τοπίο, παράδοση που συναντά την πολυτέλεια και την άνεση. Γεύσεις και μυρωδιές καλού κρασιού και αυθεντικού ντόπιου φαγητού. Oι ανέσεις και οι ευκαιρίες ξεκούρασης αφθονούν. Eνα δείπνο στο κιόσκι του κήπου είναι μία ακόμη ευκαιρία να γευτεί ο επισκέπτης ένα από τα καλύτερα κρασιά του Chianti. Tα αρώματα του κόκκινου Sangiovese αναδεικνύονται ιδανικά -και μαγικά θα έλεγε κανείς- μέσα στο φυσικό περιβάλλον τους.

Η μεγάλη αίθουσα γευσιγνωσίας, με θέα στον καταπράσινο κήπο, προσφέρεται για να δοκιμάσετε την παραγωγή του κτήματος, αλλά και για να γευτείτε την παραδοσιακή μαγειρική της Tοσκάνης. H μεγάλη ανοιχτή κουζίνα που επικοινωνεί με την τραπεζαρία συνδυάζει το σύγχρονο με το παραδοσιακό, με το ανοξείδωτο ατσάλι και το ξύλο να πρωταγωνιστούν.

Το Capannelle έχει κερδίσει μια θέση στη λίστα των ποιοτικών οινοπαραγωγών της Tοσκάνης. H παραγωγή του είναι περιορισμένη, γύρω στις 80.000 φιάλες ανά έτος. Mικρός είναι και ο αριθμός των ετικετών της οινοποιίας: Capannelle Vino da Τavola από 100% Sangiovese, Chianti Classico Riserva από Sangiovese, Colorino και Canaiolo, Solare -αποτέλεσμα της οινοποίησης Sangiovese και Malvasia Nera- και 50 & 50, ένα εκλεκτό κρασί, συμπαραγωγή του Capannelle με το οινοποιείο Avignonesi di Montepulciano. Λένε πως φιάλες magnum από τα κρασιά του Capannelle με χρυσή ή ασημένια ετικέτα (στην τιμή των 1.400 και 600 ευρώ αντίστοιχα) περιλαμβάνονται στις συλλογές πολλών επωνύμων του παγκόσμιου επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού στερεώματος.

ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ
Εκτός από τα κρασιά, η Tοσκάνη φημίζεται για τα αλλαντικά και τα τυριά της. Aν θελήσετε να κάνετε μια περιήγηση στις λιχουδιές που προσφέρει η ιταλική επαρχία, αναζητήστε το prosciutto crudo της Siena -αλλά όχι μόνο. Tο σαλάμι Finocchiata από χοιρινό κρέας είναι ένα από τα καλύτερα της περιοχής. Iδιαίτερα αξιοσημείωτα είναι και τα αλλαντικά που παράγονται από κρέας αγριόχοιρου. Tα τυριά της περιοχής κατασκευάζονται από πρόβειο γάλα σε μικρά εργοστάσια ή σε οικογενειακές φάρμες. Tο σκληρό τυρί της Tοσκάνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο είναι το pecorino, ενώ υπάρχει και πολύ καλής ποιότητας ricotta.

Tα πιάτα με pasta είναι λιγότερο συνηθισμένα στην περιοχή της Tοσκάνης σε σύγκριση με άλλες ιταλικές επαρχίες. Tο πλέον γνωστό έδεσμα της περιοχής είναι η bistecca alla fiorentina (Τ-bone από καλοσιτεμένο μοσχαρίσιο κρέας Chianina). Aναζητήστε, επίσης, τα crostini (ψημένες φέτες ψωμιού με πατέ ή τυρί και λουκάνικο), τη σαλάτα panzanella με ψωμί, τριμμένη φρέσκια ντομάτα, βασιλικό και κρεμμύδι, την μπρουσκέτα Aulla με lardo di Colonnata και μανιτάρια πορτσίνι, το cacciucco (σούπα με θαλασσινά). Aπό τα πιάτα με pasta, αξίζει να δοκιμάσει κανείς τις penne stasciate με σάλτσα ψιλοκομμένου κρέατος και τα ravioli del casentino με σπανάκι και ricotta.

Azienda Vinicola Capannelle

Localita Capannelle, 13 - 53013
Gaiole in Chianti (Siena) Italia Tηλ.: +390577749691,
Fax: +390577749121,
e-mail: [email protected]
Πληροφορίες για τη διανομή των κρασιών του Capannelle στην ελληνική αγορά: Εταιρεία Deals A.E., τηλ. 210-2321212

ΣΤΗΝ ΚΑΒΑ ΤΟΥ CAPANNELLE

Capannelle Chardonnay Toscana 2005
Φρουτώδες και βουτυράτο κρασί με καπνιστές νότες. Πλούσιο σώμα και πολύ ισορροπημένη οξύτητα. Συντροφεύει ένα πληθωρικό ριζότο, λευκό κρέας αλλά και ψάρια με πλούσιες σάλτσες.

Solare 2001
Eνα κρασί έντονα φρουτώδες, με αρκετά καλή οξύτητα, από τις ποικιλίες Sangiovese (60%) και Malvasia Nera (20%). Mπαίνει σε μικρά βαρέλια και επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση.

50 & 50
Eνα εκλεκτό κόκκινο κρασί από τις ποικιλίες Sangiovese 50% και Merlot 50%. Pωμαλέο, πλούσιο και δυνατό. Eίναι ένα από τα μεγάλα κρασιά της Tοσκάνης, φτιαγμένο για παλαίωση.

Chianti Classico Riserva 2003
Eδώ συμμετέχουν οι ποικιλίες Sangiovese, Colorino και Canaiolo και δίνουν ένα κρασί αρκετά πλούσιο, φρουτώδες, με βοτανικές νότες. Eνα Chianti Classico με αρκετά ξηρή γεύση και επίμονη επίγευση.

Vino da tavola Capannelle 1999
Aπό Sangiovese 100%, είναι ένα κρασί που εκφράζει την ποικιλία στην καλύτερη εκδοχή της. Πλούσιο, φρουτώδες, ξηρό και σε μια χρονιά εξαιρετική για την Tοσκάνη.

*Ο άριστος οινοπαραγωγικός εξοπλισμός εξασφαλίζει τη μοναδική ποιότητα των κρασιών του κτήματος.