Πιπεριά για φαγητό με τσαχπινιά

22.10.2012
Ξεσηκώνει την όρεξη και ξετρελαίνει τις αισθήσεις. Αυτό το φλογερό «θηλυκό» ξέρει να ανάβει φωτιές!

Χάρμα οφθαλμών η πιπεριά και πρώτη απ’ όλα τα λαχανικά ως προς τις ποικιλίες της. Από χρώμα, άλλο τίποτα: βαθυπράσινη, πράσινη, κίτρινη, πορτοκαλιά, κόκκινη... Από μέγεθος και σχήμα, τι να πρωτοδιαλέξει κανείς: μεγάλη, μέτρια, μικρή, φούσκα, «κέρατο» πράσινο ή πορφυρό Φλωρίνης! Όταν τη δαγκώνεις, καταλαβαίνεις τι σημαίνει άρωμα. Αν τύχει όμως και είναι καυτερή, τότε αλίμονό σου!

Φλογερή & πολύχρωμη

Ωμή, αποξηραμένη, μαγειρευτή, ψητή, κονσέρβα, πίκλα ή ως καρύκευμα σε σκόνη, η... τσαχπίνα της κουζίνας δίνει έναν ευχάριστα επιθετικό τόνο σε φαγητά, σούπες, πίτσες, σάλτσες, μεζεδάκια, ντιπ, κοκτέιλ ... σκεφτείτε μόνο πόσο «αδιάφορο» θα ήταν το Bloody Mary χωρίς τις φλογερές σταγονίτσες του ταμπάσκο!

Βάλτε τη στη...γλάστρα

Λόγω... δημοτικότητας, η πιπεριά παράγεται πλέον όλο το χρόνο, όμως τώρα, στην εποχή της, δίνει ρέστα σε γεύση, μυρωδιά και ιαματικά συστατικά. Καλλιεργείται εύκολα σε ηλιόλουστα μέρη του κήπου. Αναζητήστε καλύτερα φιντάνια που θα βρείτε σε φυτώρια. Εκεί πωλούνται και γλαστράκια με πολύχρωμες μινιόν πιπερίτσες: ένα πολυετές... φαγώσιμο στολίδι της βεράντας!

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε γι΄αυτές

Οι πλέον καυτερές είναι οι ώριμες κόκκινες πιπερίτσες τσίλι. Καθαρίστε τες φορώντας γάντια ή ακόμη καλύτερα αλείφοντας τα χέρια με λάδι, για να προστατευτείτε από το κάψιμο.

Σας έκαψαν; Μην πιείτε νερό, αλλά χυμό λεμονιού ή φάτε μια φρέσκια ντομάτα. Θα κατευνάσουν την κάψα με τα οξέα τους. Θυμηθείτε ότι τον ίδιο ρόλο μπορούν να παίξουν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, γι’ αυτό και οι Ινδοί συνοδεύουν με γιαούρτι τα φαγητά τους!

Διατηρήστε τες στην κατάψυξη. Πλύντε τες και καθαρίστε τες από τα σπόρια, κόψτε τες σε λωρίδες, απλώστε τες σε λαδόκολλα και τοποθετήστε τες στην κατάψυξη. Όταν παγώσουν, βάλτε τες μία μία στις ειδικές σακούλες.

Βγάλτε εύκολα τη φλούδα τους. Τυλίξτε τες σε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα μετά το βράσιμο ή το ψήσιμο στο γκριλ και μέσα σε 15’ λεπτά ο ατμός τους θα ξεκολλήσει τη φλούδα στο πι και φι.

Δοκιμάστε τσάι με πιπερίτσα τσίλι. Είναι ό,τι καλύτερο για να αντιμετωπίσετε το κρύο του χειμώνα.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ:

Πριν χρησιμοποιήσετε τις καυτερές ποικιλίες, αφαιρέστε τους σπόρους, καθώς κάποιοι θεωρούνται τοξικοί.

Ψητές πιπεριές - Τέλειες για ουζάκι!

Διαλέγετε φρέσκες γλυκές πιπεριές «κέρατο» (πράσινες ή κόκκινες), χωρίς λεκέδες. Κόβετε την κορυφή με το κοτσανάκι για να αφαιρέσετε τα σπόρια, τις ψήνετε στο γκριλ ή στα κάρβουνα και αμέσως τις τυλίγετε σε λαδόκολλα για 15’. Τις ξεφλουδίζετε πάνω από ένα μπολ, για να μη χαθεί σταγόνα από το ζουμί τους. Αλατίζετε, περιχύνετε με ξίδι ή και λάδι, στο οποίο έχετε προσθέσει λιωμένο σκόρδο, και τις βάζετε στο ψυγείο. Σερβίρονται δροσερές και συναρπάζουν!

Ντιπ - Για απολαυστικές - βουτιές

Κρατήστε 3-4 από τις ψητές πιπεριές και βάλτε τες με το λαδόξιδό τους στο μούλτι, μαζί με ½ κυπελλάκι γιαούρτι στραγγιστό (light) και 2-3 γεμάτες κουταλιές τυρί κρέμα, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Βάζετε σε μπολ στο ψυγείο και σερβίρετε μαζί με φρυγανισμένα ψωμάκια. Αν θέλετε, πασπαλίστε με σκόνη πάπρικας.

Σπεντζοφάϊ ... σε light εκδοχή

Η αυθεντική πηλιορείτικη λιχουδιά φτιάχνεται από σπέντζες (πιπεριές στην τοπική διάλεκτο) και πικάντικο, λουκάνικο. Για την ελαφριά εκδοχή, προτιμάτε λουκάνικα πικάντικα, αλλά όσο το δυνατόν με λιγότερα λιπαρά.

Υλικά: 1 κιλό πιπεριές /3-4 λουκάνικα πικάντικα, αλλά light /1 κιλό ώριμες ντομάτες /2 μέτρια κρεμμύδια / 4-5 κουτ σούπας παρθένο ελαιόλαδο για το σoτάρισμα / ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος / αλάτι / ζάχαρη (κατά βούληση).

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ