Κoτόπουλο ψητό με πατάτες και λουίζα αλά Pandespani

30.09.2010
Πρέπει να ομολογήσω ότι διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις για τα κοτόπουλα, αυτά τα καλοθρεμμένα πουλιά με το μαλακό κρέας που συχνά η γεύση τους είναι σαν άχυρο -όχι, δεν έχω δοκιμάσει την γεύση του πραγματικού άχυρου, ακόμη, οπότε μπορεί και να το αδικώ, τελικά.

Πρέπει να ομολογήσω ότι διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις για τα κοτόπουλα, αυτά τα καλοθρεμμένα πουλιά με το μαλακό κρέας που συχνά η γεύση τους είναι σαν άχυρο -όχι, δεν έχω δοκιμάσει την γεύση του πραγματικού άχυρου, ακόμη, οπότε μπορεί και να το αδικώ, τελικά. Έχω καταλήξει λοιπόν, μετά από δοκιμές και όλων των βιολογικών πουλερικών που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία είναι επίσης στρουμπουλά και καλοθρεμμένα, τσιτωμένα λες και έχουν κάνει μπότοξ, στη skinny επιλογή της φραγκόκοτας, την οποία και συστήνω ανεπιφύλακτα. Το κρέας της είναι σφιχτό και κόκκινο, είναι νόστιμο, δεν έχει περιττό λίπος και ψημένη ή μαγειρεμένη (όπως ένα κοτόπουλο) με τον απλούστερο τρόπο είναι απλώς τέλεια.

Δυο εβδομάδες πριν, όμως, αριβάρει σακούλα από τον γνωστό ντρεσαρισμένο χασάπη του έτερου ήμισυ του pandespani, δια χειρός του ιδίου του Greekadman, περιέχουσα το πουλί της ...φωτογραφίας, που κάνει την εξής δήλωση (ο Greekadman εννοώ, όχι το πτηνό, αυτό ήταν απολύτως ντέντ):
- "Αυτό είναι το πιο νόστιμο κοτόπουλο, που έχεις φάει" λέει με τη σούπερ του αυτοπεποίθηση.
- "Μα, δεν το έχω "φάει" σκέφτομαι από μέσα μου και τον κοιτάζω καχύποπτα πρώτον γιατί ετεροχρονίζει την γεύση μου και δεύτερον γιατί έχω όλες τις κοτοπουλικές επιφυλάξεις που προανέφερα.
- "Να το κάνεις και να το δοκιμάσεις. Είναι εξαιρετικό. Και με την ευκαιρία να ανεβάσουμε κι ένα απλό κοτόπουλο με πατάτες στο pandespani? συμπληρώνει ακάθεκτος.
Καθώς μου δίνει τη σακούλα με το πτηνό εντός και το χέρι μου αυτόματα την ζυγίζει, καταλαβαίνω ότι πρόκειται για κάπως μεγάλο πουλί! Δηλαδή, μια απ’ τα ίδια, τα γνωστά, για τα οποία διατηρώ το δικαίωμα της αυστηρής παραξενιάς και να γκρινιάξω και ενίοτε να απορρίψω.
- "Ο καθένας κάνει κοτόπουλο με πατάτες σπίτι του! Τι την χρειάζεται τη συνταγή;" τον ρωτάω όσο πιο ευγενικά γίνεται αλλά και το εννοώ, την ώρα που σκέφτομαι ότι ?σιγά μη δεν μου την έλεγε, με τη διάθεση που κατά καιρούς τον πιάνει με τα πολύ κοινά φαγητά?.
- "Ναι, αλλά δεν πειράζει, χρειάζεται στο pandespani" επιμένει. "Και άλλωστε δεν το κάνουν πολλοί με τις πατατούλες και τα μυρωδικά όπως εσύ" μου κοτσάρει ανυποχώρητος και το κοπλιμέντο για να τσιμπήσω.

Αυτό είναι το παρασκήνιο για τη συνταγή με το ψητό πτηνό, το οποίο έκανα, εφαγώθη με παρέα και άρεσε ιδιαιτέρως. Όλο το θέμα παίζεται στα μυρωδικά με έμφαση στη φρέσκια λουίζα (απ’ τον κήπο μας) και στις πατατούλες, που είναι μικρά κυβάκια περίπου 1,5 εκ. κομμένα στο χέρι (όχι, δεν βαριέμαι να τα κάνω, κι αν τα δοκιμάσετε θα καταλάβετε τι εννοώ), τα οποία μαρινάρονται, ξεροψήνονται και τελειώνουν πριν πεις ?κύμινο!
Τώρα, όσον αφορά στο ίδιο το θέμα του κοτόπουλου και παρότι άρεσε, πρέπει να ομολογήσω ότι δεν έχω διόλου πειστεί. Παραμένω ως εκ τούτου στην αρχική άποψη και προτιμώ ασυζητητί την φραγκόκοτα ή κάποιο στυλάτο αλανιάρικο. Έχουν λιγότερο κρέας αλλά πολύ, μα πολύ πιο νόστιμο.

Προετοιμασία: Εξαιρετικά εύκολη συνταγή. Mπορείτε να ετοιμάσετε τις πατάτες αρκετές ώρες νωρίτερα και να τις αφήσετε σκεπασμένες με διαφανή μεμβράνη στο ψυγείο, να μαριναριστούν με την ησυχία τους. Βγάλτε τες 15 λεπτά πριν τις προσθέσετε στο κοτόπουλο. Η προετοιμασία και το ψήσιμο είναι συνολικά περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Υλικά (για 4-6 άτομα)
1 κοτόπουλο ολόκληρο, πλυμένο, στεγνό και καθαρισμένο (και από τα κίτρινα λίπη)
7-8 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 1,5 εκ.
1 κλωναράκι δεντρολίβανο, τα φύλλα ψιλοκομμένα
10 φύλλα φασκόμηλο φρέσκο ψιλοκομμένο ή ξερό
2-3 χοντρές φέτες λεμόνι
150-200 ml νερό (ή λευκό κρασί)
1-2 κ.σ. λάδι (προαιρετικά, γιατί ό,τι και να κάνετε θα βγάλει το πουλί αρκετό λίπος)
χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για την μαρινάδα

10-15 φύλλα λουίζας ψιλοκομμένα
χυμός από 1,5 -2 λεμόνια
1-2 κ.γ. θυμάρι
ξύσμα ενός λεμονιού σε στικάκια
1 κ.σ. λάδι (προεραιτικά)
αλάτι, πιπέρι

Ετοιμάζετε τις πατάτες: Tις βάζετε σε μπολ, προσθέτετε όλα τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύετε καλά και τις αφήνετε έτσι για μισή με μία ώρα (ή και περισσότερο αν μπορείτε, αλλά στο ψυγείο).
Προθερμαίνετε τον φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς C.
Κάνετε το κοτόπουλο: To τρίβετε παντού μέσα κι έξω με τις φέτες λεμονιού, το βάζετε σε ταψί ή πυρέξ και προσθέτετε επίσης μέσα κι έξω τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
Αδειάζετε στο ταψί γύρω από το κοτόπουλο τις πατάτες με την μαρινάδα, ρίχνετε πάνω του μια γραμμή λαδιού και στο ταψί το νερό (ή το κρασί) και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο με αέρα για μία περίπου ώρα, πρώτα ανάποδα να πάρει χρώμα και μετά με το στήθος πάνω. Κατά την διάρκεια του ψησίματος, ανακατέψτε 2-3 φορές τις πατάτες για να ξεροψηθούν από όλες τις πλευρές.
Σημείωση: Aν κάνετε τη συνταγή με φραγκόκοτα, που είναι αρκετά μικρότερη από ένα ?νορμάλ? κοτόπουλο, ψήστε την στους 200 βαθμούς C χωρίς αέρα και ανεβάστε μόνον τις πατάτες για 5 λεπτά στους 220-230 βαθμούς του γκριλ.
Σερβίρισμα: Στήθος σε φέτες ή μπούτι, ανάλογα με τις προτιμήσεις και πατατούλες α κοτέ, με ένα μίνι κλωναράκι λουίζας για δροσιά.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ