Ρόδι: ο πιο τυχερός καρπός!

05.10.2010
Τι κι αν παλιότερα οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαμε το ρόδι μόνο για να το σπάμε κάθε Πρωτοχρονιά με την ευχή «καλή τύχη»;

Τι κι αν παλιότερα οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαμε το ρόδι μόνο για να το σπάμε κάθε Πρωτοχρονιά με την ευχή «καλή τύχη»; Ο εύγεστος αυτός καρπός, εκτός από την τεράστια διατροφική αξία του, μας χαρίζει εξαιρετικές γεύσεις τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Το ρόδι, αιώνιο σύμβολο τύχης αλλά και γονιμότητας -σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Ήρα κρατούσε πάντα στο χέρι της ένα ρόδι-, έρχεται στο τραπέζι μας κάθε φθινόπωρο. Δοκιμάστε τις συνταγές που σας προτείνουμε και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας!

Διατροφική αξία
Το ρόδι είναι πλούσιο σε:

  • Πρωτεΐνες
  • Λιπαρά
  • Κάλιο
  • Φυτικές ίνες
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρο
  • Μαγνήσιο
  • Φώσφορο
  • Υδατάνθρακες
  • Νάτριο
  • Βιταμίνη Ε
  • Χαλκό
  • Σελήνιο
  • Βιταμίνη C
  • Νιασίνη (Β3)
  • Φολικό οξύ
  • Ψευδάργυρο
  • Βιταμίνη Κ

Πού κάνει καλό

Καταπολεμά τις καρδιοπάθειες, προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος, μειώνει τα σημάδια των γηρατειών, αυξάνει τη γονιμότητα, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα.

Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, εργαστηριακή έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα ανέφερε ότι ο νέος σούπερ καρπός «μοιάζει να δίνει υποσχέσεις» για τον αγώνα κατά των καρκίνων του δέρματος, του μαστού και του προστάτη. Επίσης, κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, των ελκών, του AIDS, του ιού του έρπητα και της στυτικής δυσλειτουργίας.

Τέλος, είναι ιδανικό για μικρά παιδιά, ειδικά εάν έχουν κρυολόγημα και παρουσιάζουν βήχα και πυρετό.

Τι να προσέχω
Ο καλύτερος οδηγός για την αγορά ενός ροδιού είναι το βάρος του. Θα πρέπει να διαλέγετε ρόδια βαριά, με γυαλιστερή και σφιχτή επιδερμίδα.

Μπορείτε να τα διατηρήσετε εκτός ψυγείου για αρκετούς μήνες ή στο κάτω μέρος του ψυγείου.

Μην πετάξετε το ρόδι αν δείτε τη φλούδα του μαραμένη, γιατί το εσωτερικό του παραμένει ζουμερό.

Τέλος, για να τα διατηρήσετε ακόμη περισσότερο, μπορείτε να τα καθαρίσετε και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, κλεισμένα σε ειδικό δοχείο ή σακουλάκι για τρόφιμα.

Αν θέλετε να φτιάξετε χυμό ροδιού, υπάρχουν δύο τρόποι. Στύβετε τα ρόδια στο στύφτη, όπως τα πορτοκάλια, ή πιέζετε τους καρπούς σε ένα σουρωτήρι. Στη δεύτερη περίπτωση οι μεμβράνες, που έχουν μια ελαφρώς στυφή γεύση, χωρίζουν από τους σπόρους κι έτσι ο χυμός είναι πιο εύγευστος.