Θαλασσινά & οινοπνεύματα...

19.11.2009
Oι μύθοι και οι αλήθειες για την αρμονία στη γεύση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μεγιστοποίηση της απόλαυσης στο φαγητό και το κρασί μας.

ΑΠΟ ΤΟΝ NIKO MAOYNH

Η αρμονική συνύπαρξη κρασιού και θαλασσινών δεν εξαρτάται μόνον από το είδος του φαγητού αλλά και από τον τρόπο μαγειρέματος.

Oι γενικοI κανόνες της σχέσης φαγητού-κρασιού, όχι μόνο βοηθάνε αλλά είναι και ο κλασικός μπούσουλας για πετυχημένους γάμους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μας ιντριγκάρει η γοητεία ενός παρακινδυνευμένου φλερτ που μπορεί να καταλήξει σε έναν κεραυνοβόλο έρωτα.

Ετσι λοιπόν τα θαλασσινά, όλη αυτή η πανδαισία των γεύσεων που έρχεται από τον αφρό αλλά και τον βυθό της θάλασσας, αναζητούν το ταίρι τους στα λευκά κρασιά. Tα αφρόψαρα -όπως η αθερίνα, η μαρίδα, ο γαύρος, η σαρδέλα, το γοπάκι και άλλα τέτοια, που συνήθως τα φτιάχνουμε τηγανητά- θέλουν κρασιά με υψηλές οξύτητες όπως τα σαντορινιά ή μια ρετσίνα και φυσικά ένα ουζάκι ή τσιπουράκι.

Στην ίδια κατηγορία θα συναντήσουμε και τα υπόλοιπα θαλασσινά που λατρεύουν το ελαιόλαδο και το τσιτσίρισμα στο τηγάνι. Βάλτε δίπλα σε μία Σαντορίνη, σε μια ρετσίνα ή σε ένα ούζο γαρίδες τηγανητές, κατά προτίμηση με χοντρό αλάτι, καλαμαράκια ή σουπιές, μπαρμπουνάκι ή κουτσομούρα και να είστε σίγουροι ότι ο γάμος θα είναι μακρόβιος.

Η αμέσως επόμενη κατηγορία (φαγκριά, τσιπούρες, σαργοί, μελανούρια και σκαθάρια), έχει κρουστή σάρκα που ανοίγει τους οινικούς ορίζοντες: Αρμονία με Ασύρτικο αλλά και με ένα Μοσχοφίλερο ή Ροδίτες με Σαββατιανό ή Ροδίτες με Μοσχοφίλερο.

Τα μεγάλα ψάρια (συναγρίδα, σφυρίδα, ξιφίας?) με τη σαρκώδη υφή, που ξεπερνά τη θαλασσινή τους προέλευση, μπορούν να παίξουν ανάμεσα στις βαρελίσιες Σαντορίνες, στα φρέσκα ή στα βαρελίσια Chardonnay. Αν πάλι έχουμε στο τραπέζι μας οστρακόδερμα με sauce τότε θα τα συνοδέψουμε με βαρελάτα Chardonnay, ή ακόμη και αφρώδη.

Στην ίδια κατηγορία με τα παραπάνω, θα έλεγε κανείς ότι κινούνται και τα πιάτα με θαλασσινά, που συνοδεύουν ριζότο και pasta: Λατρεύουν τα μαλακά κρασιά που γεννιούνται από ποικιλίες όπως το Μοσχοφίλερο, το Chardonnay, ακόμα και χαρμάνια όπως Sauvignon blanc και Ασύρτικο αλλά και τη μεγάλη γκάμα των ροζέ.

Τελειώνοντας -και επειδή ιδιαίτερη γοητεία έχουν οι σχέσεις πάθους, που γεννώνται όταν τα ετερώνυμα έλκονται- μη διστάσετε να παίξετε με ένα κόκκινο μαλακό -χωρίς ιδιαίτερες τανίνες- κρασί, μια καλοκαιρινή βραδιά, προξενεύοντάς του μεγάλα ψάρια όπως τόνο, φρέσκο σολομό, ξιφία ή ροφό. Βάλτε το δίπλα σε καπνιστά φιλέτα, επίσης μεγάλων ψαριών ή σε πιάτα με φιλεταρισμένα μαγειρευτά ψάρια, πικάντικα, μπαχαρένια και εξωτικά, για να δείτε πώς θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της αρμονίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ