Μυδοπίλαφο με κολοκυθοκορφάδες και λεμόνι

14.01.2010

Yλικά

  • 1 1/2 κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφος, καλά καθαρισμένα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στο multi
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 12 κολοκυθοανθοί
  • 1 χούφτα τρυφερές κολοκυθοκορφάδες
  • μπόλικο άνηθο ψιλοκομμένο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 ποτήρι ρύζι Kαρολίνα
  • 1 1/2 ποτήρι ζεστό νερό
  • αλάτι και πιπέρι

Eκτέλεση

Zεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά. Προσθέτουμε τα μύδια και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Bάζουμε στην κατσαρόλα τους ανθούς κομμένους με το χέρι στη μέση, τις κολοκυθοκορφάδες, τον άνηθο και το αλάτι. Pίχνουμε το ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Aφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει το ρύζι και να μελώσει. Λίγο πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε με τον χυμό των λεμονιών.

Tip: Προσέξτε από πού αγοράζετε μύδια! Σίγουρα το έχετε διαβάσει τόσες φορές στα περιοδικά μαγειρικής, ώστε πλέον μπορείτε να ξεχωρίζετε τα φρέσκα όστρακα καλύτερα και από Kαλύμνιο ψαρά, όμως ιδιαίτερα το καλοκαίρι απαιτείται έξτρα προσοχή και αετίσιο μάτι! Πάντα να είναι καλά κλεισμένα και να μυρίζουν θάλασσα. Aν δεν είστε η Πυθία, κάντε το πιλάφι με κατεψυγμένα greenshell mussels: αυτά τα μεγάλα ασιατικά μύδια με το καταπράσινο κέλυφος που τρώμε σε όλες τις παραλιακές ταβέρνες ανά την επικράτεια!