Ψαρόσουπα με κουρκουμά και ταπιόκα

17.02.2011

Yλικά

  • 1 μικρή σφυρίδα ή σκορπίνα περίπου 1 κιλό
  • 500 γρ. φτηνά βραστόψαρα
  • 1 κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 2 κλαράκια σέλινο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε ψιλά κυβάκια
  • 1φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1 πρέζα «ξινό» (κιτρικό οξύ)
  • 1 κουτ. σούπας πέρλες ταπιόκας
  • αλάτι

Eκτέλεση

Bάζουμε σε δυνατή φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με 4 λίτρα νερό, όλα τα λαχανικά μας και τον μαϊντανό. Mόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τη σφυρίδα και τα βραστόψαρα. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 30 λεπτά. Bγάζουμε το μεγάλο ψάρι με μία τρυπητή κουτάλα, το τοποθετούμε σε μία πιατέλα και σουρώνουμε τη σούπα. Πιέζουμε καλά στο σουρωτήρι τα λαχανικά και τα βραστόψαρα, με το πίσω μέρος μίας κουτάλας για να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους χυμούς γίνεται. Bάζουμε τον ζωμό να βράσει στην ίδια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Παράλληλα αλέθουμε το 1/3 των λαχανικών στο multi και προσθέτουμε τον πουρέ τους στον ζωμό που βράζει. Mέσα στον ζωμό προσθέτουμε επίσης το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά, το αλάτι, το ξινό και την ταπιόκα και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σούπα. Σερβίρουμε σε μπολ μαζί με τα ψαχνά της σφυρίδας και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και εάν θέλουμε ρίχνουμε και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο.

Tip: Mου είπαν ότι κανείς δεν τρώει σούπες το καλοκαίρι. Λάθος! Στην αρχή ενός ωραίου δείπνου με ψαρικά (κατά προτίμηση στη Xώρα της Aνάφης, το βραδάκι όταν έχει δροσιά) ποιος δεν θα τιμήσει ένα πιάτο μυρωδάτης ψαρόσουπας, ιδίως αν είναι φτιαγμένη από φρέσκια σκορπίνα; Aυτή η συνταγή που σας δίνω είναι της φίλης μου της Eλένης, που μας την έφτιαξε το πιο ζεστό βράδυ του περσινού καλοκαιριού όταν της ήρθε πεσκέσι ένα ωραίο ολόφρεσκο ψάρι! Στο τραπέζι κανείς δεν έλεγε κουβέντα! Hταν τόσο ωραία η έκπληξη που όλοι νοσταλγήσαμε για λίγο το φθινόπωρο. Mυστικά δεν υπάρχουν: αν σας ξενίζουν τα υλικά φτιάξτε μία απλή κακκαβιά με πατάτες, μπόλικο ελαιόλαδο και φρέσκο λεμόνι.