Ρόδι: μάθε τα πάντα για το γούρι του νέου χρόνου!

14.01.2010

Το δέντρο του είναι ένα ολόκληρο φαρμακείο της φύσης, με τα άνθη και τη φλούδα της ρίζας, των κλαδιών και των καρπών να περιέχουν συστατικά στυπτικά και παρασιτοκτόνα και το χυμό των σπόρων του να προστατεύει την καρδιά. Χρόνια τώρα οι επιστημονικές έρευνες έχουν αναγάγει το ρόδι (Punica granatum) σε πρωτοκλασάτο αντιοξειδωτικό, πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες Β και C.

Να μη λείψει από το σπίτι...
Αφού μια πιατέλα με ρόδια κάνει το σπίτι γιορτινό από το... Σεπτέμβριο. Για να διατηρηθούν γερά ως το Γενάρη, διαλέξτε ρόδια γερά, χωρίς στίγματα, και γυρίζετέ τα συχνά, ώστε να αερίζεται και να στεγνώνει ομοιόμορφα η φλούδα.

Ροδιές για κήπους και πρασιές υπάρχουν σε φυτώρια. Με ήλιο, νερό και ελάχιστο κόπο ανθοφορούν, καρποφορούν και ανταμείβουν με ένα βαθυπράσινο φύλλωμα, φλογερά λουλούδια και πολλά όμορφα ρόδια.

Οι διακοσμητικές ροδίτσες ομορφαίνουν τις βεράντες με ρόδια-μινιατούρες, που δεν τρώγονται.

Ομορφιά-Δίαιτα-Ευεξία
Το ρόδι ήταν ο ιερός καρπός της Ήρας, της Περσεφόνης, της Ιστάρ αλλά και σύμβολο γάμου και ευγονίας πολλών αρχαίων θρησκειών.

Ο Ιπποκράτης το θεωρούσε ιδανικό αφροδισιακό, και ο Πλίνιος ισχυρό παρασιτοκτόνο.

Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β5 καταπολεμά αλλεργίες, επιταχύνει το μεταβολισμό και διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα, αποτοξινώνοντας τον οργανισμό.

Προλαμβάνει τις ιώσεις, αφού ο χυμός ενός μεγάλου ροδιού καλύπτει το 1/4 της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C - γι’ αυτό και είναι ξινούτσικο.

Το τακτικό μασάζ σε πρόσωπο και χέρια με μίγμα φρεσκοστυμμένου χυμού ροδιού και ελαφρά ζεσταμένου έξτρα παρθένου ελαιολάδου μειώνει ρυτίδες και δερματικές κηλίδες!

Το κατάπλασμα με πολτό ανθέων/φλούδας (φρέσκων και αποξηραμένων) ανακουφίζει από δερματοπάθειες.

Ως γαργάρα καταπολεμά ιώσεις και βακτήρια στόματος και λαιμού (αμυγδαλές, χαλασμένα δόντια, άφθες).

Τα σπόρια του περιέχουν πολύτιμες φυτικές ίνες.

Καλό είναι να θυμάστε
Όσοι πάσχουν από κολίτιδα ας πίνουν μόνο ροδοχυμό.

Όχι έγχυμα φλούδας σε εγκύους και παιδιά κάτω των 5 ετών.

Προσοχή: Το ρόδι βάφει. Όπου στάξει, ρίξτε αμέσως ούζο και τρίψτε καλά.

Μαρίνα Στεφανίδου