Κυκλαδίτικες γεύσεις

21.01.2010
Οι Κυκλάδες είναι συνυφασμένες με τον αέρα, την αλμύρα της θάλασσας, το πάντρεμα του λευκού και του γαλάζιου, αλλά και τις υπέροχες γεύσεις τους, που σου χαϊδεύουν τον ουρανίσκο και σε ταξιδεύουν.

Οι Κυκλάδες είναι συνυφασμένες με τον αέρα, την αλμύρα της θάλασσας, το πάντρεμα του λευκού και του γαλάζιου, αλλά και τις υπέροχες γεύσεις τους, που σου χαϊδεύουν τον ουρανίσκο και σε ταξιδεύουν. Νοστιμιές με απλά υλικά, ντόπια προϊόντα και υπέροχους συνδυασμούς. Έτσι, μόλις έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο της Νικολέτας Δελατόλα-Φωσκόλου, άρχισα να το ξεφυλλίζω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο «Κυκλάδων γεύσεις» βρήκα συγκεντρωμένες πολλές γνωστές κυκλαδίτικες συνταγές αλλά και πολλές που δεν ήξερα. Συνομιλώντας με τη συγγραφέα κατάλαβα με πόση όρεξη και μεράκι συγκέντρωσε όλες αυτές τις συνταγές.

Τι σας οδήγησε να εκδώσετε ένα βιβλίο με συνταγές από τις Κυκλάδες;

«Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη μου για το νησί μου, την Τήνο. Όσο αναζητούσα δε και κατέγραφα τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού μου, για το πρώτο μου βιβλίο, συνεχώς μου γεννιόταν η απορία σχετικά με το πόσο μοιάζουν ή διαφέρουν η διατροφή και η κουζίνα του από εκείνες των άλλων κυκλαδίτικων νησιών. Ταξιδεύοντας στα όμορφα νησιά των Κυκλάδων, συναντήθηκα με πολλές κυρίες από το καθένα και μου περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια τις διατροφικές συνήθειές τους».

Τις συνταγές τις συγκεντρώσατε από αυτά τα ταξίδια;

«Το μεγαλύτερο μέρος ναι. Το σημαντικό είναι ότι προέρχονται από την καθημερινή πείρα. Κατέγραψα τις κυριότερες από αυτές και τις μαγείρεψα πολλές φορές μέχρι να τους δώσω την τελική μορφή. Χρειάστηκα πολλές ώρες δουλειάς, διάβασμα, συγκρίσεις, δοκιμές, συζητήσεις, για να καταλήξω σε αυτό το βιβλίο».

Πριν ασχοληθείτε με το βιβλίο ποια ήταν η σχέση σας με τη μαγειρική;

«Η μητέρα μου και η γιαγιά μου ήταν αυτές που από μικρό παιδί με μύησαν στην τέχνη της μαγειρικής».

Ποια είναι η αγαπημένη σας συνταγή, την οποία θα μας συστήνατε ανεπιφύλακτα;

«Όλες οι συνταγές μου προέρχονται από την καθημερινή πείρα... Δεν σας κρύβω όμως ότι αγαπώ κάποιες από αυτές ιδιαίτερα, όπως τα ραβιόλια με τα σέσκουλα και οι ντομάτες γεμιστές με τυρί».

Πού αφιερώνετε το «Κυκλάδων γεύσεις»;

«Στις νέες γυναίκες, συζύγους και μητέρες, για να συνεχίσουν αυτήν τη μεγάλη παράδοση, την κοινή σε όλα τα νησιά μας, που αναδεικνύει και τον πολιτισμό της κάθε ημέρας. Καλή σας όρεξη...».