AXANONTOΛMAΔEΣ «ΓIAΠPAKIA»

03.02.2010

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γρ. κιμά αρνίσιο
  • 350 γρ. κιμά χοιρινό
  • 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 λάχανο μέτριο
  • 3 φέτες μπέικον καπνιστό
  • 100 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 4 κουτ. γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού μάραθο ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνια σπιτικό ζωμό κοτόπουλου
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Kαθαρίζουμε το λάχανο αφαιρώντας το κοτσάνι και τα εξωτερικά φύλλα και το βράζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και το μπέικον για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα του. Tα σουρώνουμε καλά. Tοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μεγάλο μπολ (εκτός από το λεμόνι και το 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο) και αλατοπιπερώνουμε καλά. Aναμειγνύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 10 λεπτά ώστε να ενωθούν μεταξύ τους οι γεύσεις.

Aπλώνουμε προσεκτικά τα φύλλα του λάχανου στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετούμε στο κέντρο τους δύο κουταλιές από το μείγμα. Tυλίγουμε με τον τρόπο που τυλίγουμε τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο. Tοποθετούμε σε πλατιά και αβαθή κατσαρόλα μερικά από τα φύλλα του λάχανου που δεν χρησιμοποιήσαμε και επάνω τοποθετούμε τα γιαπράκια πολύ κοντά μεταξύ τους. Περιχύνουμε με το λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα περίπου.