"ΒΑΣΙΛΗΣ" ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΙΦΟ

03.02.2010

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. ρεβίθια
  • 200 γρ. σιτάρι σκληρό
  • 200 γρ. φασόλια λευκά μέτρια
  • 300 γρ. πανσέτα χοιρινή
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • 1 κουτ. σούπας ρόδι (τα σπόρια του)
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβίθια με λίγη σόδα. Μουσκεύουμε σε άλλο μπολ το σιτάρι και σε άλλο τα φασόλια. Την επομένη, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν διάφανα και προσθέτουμε την πανσέτα. Μόλις ροδίσει, ρίχνουμε τα ρεβίθια, το σιτάρι, τα φασόλια και το νερό. Οταν πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Σιγομαγειρεύουμε για μιάμιση ώρα μέχρι να χυλώσει. Σερβίρουμε και περιχύνουμε με χυμό λεμονιού ή ραντίζουμε με τα σπόρια ροδιού για χρώμα στο πιάτο.