Χιώτικοι βόλοι

04.05.2010

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό πλιγούρι
  • 1 κιλό χοιρινό ψαχνό σε μερίδες
  • 100 γρ. λουκάνικο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μικρό
  • 4 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 δαφνόφυλλο
  • αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό το χοιρινό με το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τη δάφνη. Παράλληλα, βάζουμε το πλιγούρι σε λεκάνη και το περιχύνουμε με 3 φλιτζάνια από τον ζωμό του κρέατος. Αφήνουμε το πλιγούρι να μαλακώσει (αλλά να «κρατάει») και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το λουκάνικο ψιλοκομμένο, και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αλεύρι (όσο πάρει) ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει το μείγμα ομογενές. Πλάθουμε το μείγμα σε μέτριους βόλους και τους αφήνουμε σε πιατέλα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τους βόλους για 4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το χοιρινό, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, προσθέτουμε τους βόλους σε μια σειρά (για να μην διαλυθούν) μαζί με μία κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ (προαιρετικά) και τους βράζουμε για 3 λεπτά. Αφαιρούμε προσεκτικά και τους σερβίρουμε μαζί με το κρέας και λίγο ζουμί.