Ντολμαδάκια γιαλαντζί

18.02.2010

Υλικά

  • 1/2 κιλό κληματόφυλλα
  • 2 1/2 κούπες ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 1/2 κούπες τριμμένα ξερά κρεμμύδια
  • 1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα
  • 1 κούπα ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κούπα ψιλοκομμένος άνηθος ή 1/2 κούπα ψιλοκομμένος δυόσμος
  • 2 κούπες λάδι
  • 1/3 κούπας χυμός λεμονιού
  • 2 1/2 κούπες βραστό νερό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Πλένετε και ζεματίζετε για 2-3 λεπτά τα κληματόφυλλα, βουτώντας τα λίγα λίγα σε νερό που βράζει.

2. Ανακατεύετε τα ψιλοκομμένα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια σε σουρωτήρι, τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τα τρίβετε, να μαραθούν.

3. Τα ξεπλένετε με λίγο νερό και τα σφίγγετε μέσα στις παλάμες σας λίγα λίγα.

4. Τα ανακατεύετε σε ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το λάδι και το νερό.

5. Στη συνέχεια ρίχνετε και ανακατεύετε το μισό λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Βάζετε από 1 κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίγετε ελαφρά.

6. Στρώνετε μερικά κληματόφυλλα στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας και αραδιάζετε τα ντολμαδάκια το ένα πλάι στο άλλο, σε σειρές. Στο στάδιο αυτό μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη.

7. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι, το βραστό νερό και το χυμό λεμονιού. Τα σκεπάζετε με ένα βαρύ πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα. Τη σκεπάζετε με το καπάκι της και σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα ντολμαδάκια να πιουν όλο το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Δοκιμάζετε και, αν δεν έχει μαλακώσει το ρύζι, ρίχνετε λίγο νερό ακόμη και συνεχίζετε το βράσιμο.

8. Όταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά, βάζετε ανάμεσα στο καπάκι και στην κατσαρόλα μια απορροφητική πετσέτα και τα αφήνετε να κρυώσουν. Σερβίρονται κρύα.