To λικέρ της αγάπης από τα χέρια σου

13.02.2012
Το Parfait D’ amour αποτελεί την ιδανική πρόταση να ξεκινήσετε με πρόποση τη βραδιά του Αγίου Βαλεντίνου, ειδικά αν είναι φτιαγμένο από τα χέρια σου με απλή «σπιτική» συνταγή

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ένας Καταλανός γιατρός διαπίστωσε πως η βύθιση βοτάνων ή φρούτων σε αλκοόλ έβγαζε τις ωφέλιμες ιδιότητές τους. Αργότερα Δυτικοί μοναχοί παρασκεύασαν μεταξύ άλλων και το λικέρ της αγάπης, κατά τη διάρκεια πειραματισμού τους, με σκοπό να δημιουργήσουν ιαματικά ποτά.

H γεύση του έρωτα...

Το Parfait D’ amour κυκλοφόρησε και παράχθηκε ευρέως στην Ολλανδία για πρώτη φορά. Mάλιστα, ήταν το κατεξοχήν ποτό των καμπαρέ και των οίκων ανοχής, γιατί φημιζόταν για την αφροδισιακή του δράση. Σήμερα εξακολουθεί να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και αποτελεί την ιδανική πρόταση να ξεκινήσετε με πρόποση τη βραδιά του Αγίου Βαλεντίνου. Ειδικά αν αυτό το λικέρ είναι φτιαγμένο από τα χέρια σας με απλή «σπιτική» συνταγή και τις οδηγίες του ποτοποιού κ. Βλάσση Φιλιππόπουλου, που εδώ και τριάντα χρόνια φτιάχνει με βιολογικό τρόπο τα ποτά του στο παραδοσιακό οινοποιείο του στην Παλλήνη.

...έχει το μυστικό της
Το μυστικό του κ. Φιλιππόπουλου δεν είναι άλλο από τη χρήση 100% φυσικών αποσταγμάτων ή εκχυλισμάτων φρούτων, που, ανάλογα με την εποχή, έρχονται κατευθείαν από τους παραγωγούς της Ελλάδας στον αποστακτήρα του. Τον επισκεφθήκαμε στο εργαστήρι του, είδαμε το συνταίριασμα της απόλυτης γνώσης της επιλογής των αρωματικών σπόρων και φρούτων και καταγράψαμε τη συνταγή ενός ποτού που είναι η αιτία ενός ατελείωτου γευστικού ταξιδιού.

Ετοιμάστε ταξίδι για τις... αισθήσεις σας
«Τα λικέρ είναι από τα ελάχιστα ποτά που μπορεί κάποιος να παρασκευάσει μόνος του στο σπίτι με απλά υλικά και χωρίς να χρησιμοποιήσει ειδικά μηχανήματα», λέει ο ίδιος. «Για το δικό μου parfait D’ amour», που παρασκευάζεται το Σεπτέμβριο, χρησιμοποιώ ειδική ποικιλία από μαύρα και κόκκινα βατόμουρα, που καλλιεργούνται εκείνη την εποχή σε περιοχή της ορεινής Κορινθίας. Για να το φτιάξει κάποιος στο σπίτι, θα πρέπει να αναζητήσει βατόμουρα κατά προτίμηση ελληνικά. Βέβαια, αυτή την εποχή, επειδή τα ελληνικά έχουν τελειώσει, θα πρέπει να αναζητήσετε τυποποιημένα βατόμουρα εισαγωγής».

Ευχαριστούμε την ποτοποιία «D’Artemis» στην Παλλήνη και τον κ. Βλάση Φιλιππόπουλο, ο οποίος προτίθεται να καθοδηγήσει όσους αποπειραθούν να φτιάξουν το δικό τους «ποτό της αγάπης».