Ινδικό τζατζίκι raita αλά Pandespani

01.04.2010
Η Raita ή raitha σερβίρεται ως δροσιστικό μικρό πιάτο σε όλα σχεδόν τα μέρη της Ινδίας.

Η Raita ή raitha σερβίρεται ως δροσιστικό μικρό πιάτο σε όλα σχεδόν τα μέρη της Ινδίας. Η βάση της είναι το γιαούρτι (dahi), κανονικά φρέσκο σπιτικό, στο οποίο προστίθενται λαχανικά, αρωματικά και μπαχαρικά με τον γνωστό ευφάνταστο ινδικό τρόπο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ως δομή συγγενεύει με το δικό μας τζατζίκι, με την διαφορά ότι γίνεται σε πολυάριθμες και ιδιαίτερα αρωματικές εκτελέσεις. Μια σούπερ απλή raita μπορεί να έχει μόνον μέντα ή και λίγο κύμινο. Οι πιο σύνθετες έχουν 3-4 λαχανικά ή/και φρούτα, ένα τουλάχιστον αρωματικό και κάποια καβουρδισμένα μπαχαρικά μεμονωμένα ή masala. Είτε είναι mild είτε spicy, η raita παραμένει δροσερή και σερβίρεται κρύα, συνοδεύοντας φαγητά με ρύζι, κρέας, οπωσδήποτε τα πιο στεγνά μαγειρεμένα πιάτα και ειδικά τα πικάντικα. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως ούτε λίγο ούτε πολύ, υπάρχει πάντα στο ινδικό τραπέζι.

Στη Nότια Ινδία, απ’ όπου και η συνταγή, η raita είναι κατά κανόνα πολύχρωμη και γευστική. Η συγκεκριμένη είναι ελαφρώς πικάντικη, αλλά αν την προτιμάτε mild μπορείτε να παραλείψετε τις καυτερές πιπεριές ή να τις αντικαταστήσετε με κανονικές. Συνοδεύει ωραία το biryani.

Προετοιμασία: Κάντε την νωρίτερα και αφήστε την στο ψυγείο. Προσθέστε στο τέλος το cayenne και μερικά κομματάκια από τα λαχανικά, για να φαίνονται όλα τα χρώματα. Σερβίρεται πάντα κρύα.

Υλικά (για 4 άτομα)
1 γιαούρτι
1 ντομάτα σε κυβάκια
50 γρ. αγγούρι χωρίς τα σπόρια, σε κυβάκια
2 πράσινες καυτερές πιπεριές σε λεπτές ροδέλες
1.5 εκ. φρέσκο τζίντερ καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
--------
μερικά φύλλα φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένα
1 πρέζα cayenne

Σε μεγάλο μπολ βάζετε το γιαούρτι, την ντομάτα, το αγγούρι, το τζίντζερ, την πιπεριά και τον μισό κόλιανδρο, κρατώντας μερικά κομματάκια από τα λαχανικά για το γαρνίρισμα. Ανακατεύετε καλά, αδειάζετε σε μπολ σερβιρίσματος ή μικρά μπολάκια και γαρνίρετε με τα υλικά που έχετε κρατήσει.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ