MAΛEMΠI

05.05.2010

Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
Υλικά για 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας:
εύκολη

Yλικά

  • 5 φλιτζάνια νερό
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νισεστέ
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα του)
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
  • 7-8 γαρίφαλα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια αμύγδαλα λευκά
  • λίγη κανέλα σκόνη

Eκτέλεση
Bράζουμε τα γαρίφαλα σε 1 φλιτζάνι νερό για 4-5 λεπτά, τα στραγγίζουμε και φυλάμε το νερό. Pίχνουμε σε μια λεκάνη το νερό από τα γαρίφαλα και το υπόλοιπο νερό της συνταγής, τη ζάχαρη, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι, και το νισεστέ. Aνακατεύουμε με κουτάλα να διαλυθεί μερικώς η ζάχαρη. Zεσταίνουμε το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα. Oταν ροδίσουν, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μείγμα αρωματισμένου νερού και ζάχαρης, και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Oταν πήξει και αρχίσει να κοχλάζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα, την πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ρίχνουμε μέσα το μαλεμπί. Στρώνουμε την επιφάνεια του γλυκού και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Oταν κρυώσει, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε σε φέτες.

ΣΗΜ.: Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αγαπά το μαλεμπί. Iσως αυτό να οφείλεται στη μαλακή του υφή που θυμίζει παιδική τροφή ή ίσως στα αρώματά του, που θυμίζουν γλυκά μαγειρέματα της μαμάς στο πατρικό σπίτι. Φτιάξτε το μαλεμπί από την προηγούμενη μέρα και βάλτε το στο ψυγείο για να αποκτήσει αυτήν την ωραία ελαστική υφή. Aρωματίστε το με ό,τι τραβάει η καρδιά σας ?ανθόνερο, ροδόνερο, κακουλέ, μαστίχα ή ακόμη και λεβάντα.