Μεταμόρφωσε ρούχα και αξεσουάρ στο ftiaxto.gr

07.10.2011
Με αφορμή την 1η έκθεση χειροτεχνίας, "Χειροτέχνικα", το WomenOnly μιλά με τις δημιουργούς του ftiaxto.gr για τις μεταμορφώσεις που μπορείς να κάνεις κι εσύ σε ρούχα κι αξεσουάρ!

Συνέντευξη στην Κατερίνα Πατούλια

Με αφορμή την 1η έκθεση χειροτεχνίας, "Χειροτέχνικα", το WomenOnly μιλά με τις δημιουργούς του ftiaxto.gr για τις μεταμορφώσεις που μπορείς να κάνεις κι εσύ σε ρούχα κι αξεσουάρ!

Η "Χειροτέχνικα" οργανώνεται στην Αθήνα, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου και είναι η πρώτη έκθεση χειροτεχνίας, με τη σύγχρονη έννοια που γίνεται στην Ελλάδα, πάνω στα πρότυπα των ανάλογων εκθέσεων, Craft Fair που διεξάγονται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό.

Το Ftiaxto και οι δημιουργοί του, Βάλια Μπινίκου και Ελίνα Αντωνοπούλου με τις πρωτότυπες ιδέες και την πλούσια εμπειρία που έχουν αποκτήσει συμμετέχουν στην έκθεση και παράλληλα μας δίνουν μερικές πρακτικές ιδέες για την μεταμόρφωση διάφορων κομματιών που στοιχειώνουν τη ντουλάπα μας, αλλά μπορεί να αναδειχθούν σε κάτι εντελώς καινούργιο!

Πρακτικό πνεύμα & δημιουργικότητα

Όπως μας εξηγεί η Βάλια, "το Ftiaxto.gr είναι ένα site για οτιδήποτε μπορεί κανείς να φτιάξει με τα χέρια του! Αυτό είναι και το σλόγκαν μας! Σε αυτό μπορείς να βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι γύρω από το χειροποίητο. Πλέξιμο, ραπτική, κόσμημα, κέντημα, χαρτοτεχνίες, κεριά, ψηφιδωτό, μαγειρική, κηπουρική είναι μόνο μερικά από τα θέματα με τα οποία καταπιανόμαστε. Η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη".

Σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας του σάιτ αποδείχτηκαν τα βιντεάκια, χάρη στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να δουν πιο εύκολα πώς φτιάχνεται κάτι βήμα-βήμα. Μαζί μ'αυτά θα βρεις πολλές ιδέες και προτάσεις για δημιουργίες από ανάλογα σάιτ του εξωτερικού, καταστήματα υλικών σε Αθήνα, επαρχία και ολόκληρο τον κόσμο, προτεινόμενα βιβλία, περιοδικά, σεμινάρια, υλικά και εργαλεία κ.α.

Η ιδέα για το σάιτ, λέει η Βάλια γεννήθηκε πριν 4 χρόνια: "Όλα ξεκίνησαν από το πλέξιμο. Είναι εντυπωσιακό το πως ένα ζευγάρι βελόνες και λίγο μαλλί μπορεί να φέρει ηρεμία και δημιουργική έκφραση, να «πλέξει» ισχυρούς δεσμούς σε μια γυναικοπαρέα και φυσικά να γεννήσει μια έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα".

Οικονομία και... αυτοπεποίθηση

Παρότι το πλέξιμο ήταν η αφορμή, γρήγορα άρχισαν να κερδίζουν έδαφος και άλλα είδη χειροτεχνίας κι έτσι τα κορίτσια του Ftiaxto κέρδισαν ένα φανατικό κοινό με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε μήνα. Άλλωστε οι καιροί που διανύουμε αυξάνουν το ενδιαφέρον για κάθε λογής μεταποίηση.

"Η μεταποίηση προσφέρει 2 πλεονεκτήματα: οικονομία και δημιουργικότητα" επισημαίνει η Βάλια. Δεν μιλάμε μόνο για τα χρήματα που θα εξοικονομήσει κάποιος αλλάζοντας ένα ρούχο αντί να αγοράσει καινούργιο, μιλάμε και για οικονομία χώρου (πόσα μπλουζάκια να χωρέσουν πια στην άμοιρη ντουλάπα) και για οικονομία πόρων (πόσα στρέμματα βαμβάκι και νερό χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για τις γκαρνταρόμπες μας;).

Όσο για την δημιουργικότητα, όταν φτιάξεις ένα αξεσουάρ και εισπράξεις τον θαυμασμό των φίλων σου ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή σου και η διάθεσή σου, πράγμα που όλοι χρειαζόμαστε όταν οι εξωτερικές – κυρίως οικονομικές - συνθήκες μας ρίχνουν. Η χειροτεχνία μας μαθαίνει να είμαστε αυτάρκεις και να βρίσκουμε λύσεις".

Δύο έξυπνες ιδέες

Μια από τις πιο αγαπημένες ιδέες που μας προτείνει η Βάλια είναι "το τσαντάκι που έφτιαξα από ένα παλιό μπλουζάκι με τιραντάκι: Γυρίζοντας το μπλουζάκι στο πλάι ώστε οι τιράντες να γίνουν χερούλια και ράβοντας τον πάτο αποκτάς στην στιγμή ένα πολύ πρακτικό τσαντάκι!" (θα επανέλθουμε σύντομα σε αυτή τη δημιουργία, γι' αυτό μείνε συντονισμένη).

Επιπλέον η ίδια μας προτείνει τις γκέτες ως εναλλακτική ιδέα για ν' αλλάξουμε μια... συνηθισμένη μπλούζα: "Είμαι οπαδός της γκέτας και πολλές φορές τις φοράω και στα χέρια για να αλλάξω ύφος. Οι γκέτες μου συνήθως προέρχονται από τα μανίκια παλιών πουλόβερ, τα οποία έχω πλύνει σε καυτό νερό για να "μπουν" και να μην ξεφτάνε όταν τα κόβω".

Δες το βίντεο παρακάτω και φτιάξε τις δικές σου γκέτες:

INFO "Χειροτέχνικα"

Πού: στον 1ο όροφο του πολυχώρου Parapera, Αχαρνών 61 & Φερών, Αθήνα (www.parapera.gr)

Πότε: Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Οκτωβρίου, 10.00 το πρωί μέχρι 10.00 το βράδυ.

Ποιος: Οι λάτρεις του χειροποίητου - επαγγελματίες και μη - θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν, για πρώτη φορά, ανάμεσα σε πληθώρα υλικών, να ενημερωθούν για νέες μεθόδους χειροτεχνίας (crafting), αλλά και να μάθουν τα μυστικά διαφόρων ειδών χειροτεχνίας μέσα από μία σειρά δωρεάν εργαστηρίων που θα λάβουν χώρα από επαγγελματίες του χώρου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Τι: Πλέξιμο, ραπτική, κέντημα, γυαλί, βιτρό, χαρτοτεχνίες, κόσμημα, φυσικά σαπούνια και κεριά είναι μόνο μερικές από τις αγαπημένες δημιουργικές ασχολίες που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της "Χειροτέχνικα", όπου περισσότερα από 20 εργαστήρια και καταστήματα θα εκθέσουν τα πολύτιμα υλικά τους.

Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης είναι και το WomenOnly