Προσοχή: Τα στενά τζιν βλάπτουν σοβαρά!

25.05.2012
Ένα στενό τζινάκι είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη γκαρνταρόμπα κάθε γυναίκας. Όσο κι αν λατρεύεις όμως τα στενά και σφιχτά παντελονάκια, πιστεύοντας πως σου κόβουν σε πόντους, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις!

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα πολύ στενά τζιν μπορούν να μας προκαλέσουν προβλήματα υγείας και συγκεκριμένα νευρολογικές βλάβες.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μια Αμερικανίδα γιατρός, η Δρ Μπουλ, που διερεύνησε τα αίτια της «παραισθητικής μυραλγίας», μιας διαταραχής από την οποία έπασχαν αρκετοί από τους ασθενείς της. Όπως, αποδείχθηκε οι περισσότεροι από αυτούς που ανέφεραν συμπτώματα της παραπάνω διαταραχής, όπως για παράδειγμα αίσθηση μυρμυγκιάσματος, μούδιασμα και πόνο ψηλά στα πόδια και τους μηρούς φορούσαν στενά παντελόνια, κάτι που την ώθησε να το διερευνήσει λιγάκι παραπάνω…

Ψηλοτάκουνα και στενά τζιν: Συνδυασμός που… σκοτώνει

Πως μπορεί όμως τα στενά τζιν προκαλέσουν προβλήματα υγείας; Όπως εξηγεί η γιατρός φορώντας πολύ εφαρμοστά ρούχα που μας «συμπιέζουν», το έξω μηροδερματικό νεύρο, που βρίσκεται χαμηλά στην κοιλιά δέχεται έντονη πίεση.

Αν, μάλιστα συνηθίζεις να συνδυάζεις τα στενά παντελόνια σου με ψηλοτάκουνα παπούτσια, τα νέα είναι ακόμη πιο δυσάρεστα. Στην περίπτωση αυτή, τα συμπτώματα και ο πόνος επιδεινώνονται προφανώς επειδή αυξάνεται η πίεση στην βουβωνική περιοχή, λόγω της κλίσης που παίρνει η λεκάνη όταν φοράμε τακούνια.

Το μούδιασμα, τα ρίγη και η αίσθηση αδυναμίας λοιπόν που πιθανότατα νιώθεις κάθε φορά που αποφασίζεις να φορέσεις το κατά ένα νούμερο μικρότερο τζινάκι πιθανότατα να οφείλονται στο… λάθος νούμερο κι όχι μόνο στην ορθοστασία.

Υπάρχει όντως η ασθένεια των τζιν;

Αν και η παραισθητική μηραλγία λόγω των στενών παντελονιών είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, υπάρχουν αναφορές γι’ αυτήν στην ιατρική βιβλιογραφία. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δημοσίευση του Δρ Μάλβιντερ Σ. Πάρμαρ, ιατρικού διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικής Παθολογίας στο Νοσοκομείο Timmins, στο Οντάριο του Καναδά, στο περιοδικό «Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας».

Ο γιατρός κατέγραψε τρία περιστατικά γυναικών που παρουσιάζαν έντονα συμπτώματα. Μάλιστα, το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα τόσο έντονα σε σημείο που είχαν δημιουργηθεί ανησυχίες για σοβαρότερες παθήσεις, όπως για παράδειγμα η σκλήρυνση κατά πλάκας. Και οι τρεις γυναίκες, παρότι παχουλές, φορούσαν σε καθημερινή βάση χαμηλοκάβαλα και στενά παντελόνια για τουλάχιστον μισό χρόνο, κάτι που προκαλούσε τα παραπάνω προβλήματα και μείωνε την ενεργητικότητά τους. Μετά την παρακολούθησή τους οι ασθενείς άλλαξαν νούμερο, φόρεσαν άνετα ρούχα και γλίτωσαν δια παντός από τα άκρως ενοχλητικά συμπτώματα.

Το σωστό νούμερο είναι η λύση!

Οι ι ειδικοί, όμως, προειδοποιούν πως αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, τα προβλήματα μπορούν να γίνουν μόνιμα, αφού αν δεν προσέξουμε μπορεί να καταλήξουμε σε μόνιμη βλάβη του νεύρου.

Όσο κι αν λατρεύεις τα στενά παντελονάκια που σου χαρίζουν φιδίσιο κορμί, προσπάθησε να διαλέξεις το σωστό νουμεράκι που δε θα συμπιέζει υπερβολικά την κοιλιά σου ή ενναλακτικά να στραφείς σε πιο «φιλικά» υφάσματα όπως η ελαστίνη ή το λύκρα που συμπιέζουν λιγότερο την κοιλιά. Και μην ξεχνάς πως όλα είναι στο μυαλό σου! Ένα μικρότερο νούμερο τζιν δε σου κόβει πολύ περισσότερους πόντους απ΄ ότι ένα κανονικό, χώρια του ότι υπάρχει κι ο κίνδυνος ατυχημάτων. Σκέψου τη ντροπή που θα ένιωθες αν την ώρα που μετά βίας προσπαθούσες να σκύψεις για να πιάσεις κάτι από το έδαφος ή να κάτσεις στην καρέκλα έφευγε κάποιο κουμπί ή ακουγόταν ήχος ξηλώματος…

Άλλωστε, ειδικά τώρα που πλησιάζει το καλοκαιράκι και τα τζιν κάνουν το δέρμα σου να ιδρώνει, είναι διπλά ωφέλιμο να βάλεις στην καρνταρόμπα σου πολύχρωμα και όμορφα φορεματάκια και βερμούδες που θα σε κρατούν δροσερή και δε θα σε κάνουν να ασφυκτιείς!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα